Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Døden i Tigris

Bare Moayed Mizhir (36) og noen få andre menn lar seg affisere av at det flyter et lik i Tigris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAGDAD (Dagbladet) Ved Tigris' elvebredd står læreren Moayed Mizhir og ser ned i det skitne elvevannet. Et lik flyter med ryggen opp i vannskorpa. Taxisjåføren Salah Rissen (24) har en ståltråd rundt livet. En annen mann holder fast i tråden slik at Salah ikke faller ut i Tigris når mennene drar opp liket.

- Jeg så ham flyte denne veien og har ventet en halv time på at han skulle komme hit. Hvis vi ikke begraver ham, vil hundene spise ham, sier Moayed Mizhir nøkternt.

Fange

Synet av den døde mannen er fryktelig. Men det er en del av hverdagen i Bagdad etter at krigen tok slutt. Hver eneste dag dukker nye lik opp. Som oftest uten identitetspapirer slik at man ikke kan kontakte de pårørende. Det er også tilfellet med denne personen. Det eneste mannen i 30-åra har på seg, er en blå treningsbukse.

- Kanskje han var full og druknet da han skulle svømme over elva, sier Rissen.

- Jeg tror han var en fange. Se på alle arrene etter knivrisp han har på magen og armene. Og tatoveringen på armen er et tegn på at han har vært fanget, mener lærer Mizhir.

På den arrete armen er det tatovert «Saad», og mennene konkluderer med at det er fornavnet hans. Mer vet de ikke.

- Saddam fylte opp de underjordiske fengslene med vann like før hans regime falt. Mannen druknet kanskje da og har så kommet ut i Tigris med vannstrømmene, mener Mizhir.

Graver opp graver

Rissen drar til et sykehus i nærheten for å få tillatelse til å ta med den døde mannen til deres lokaler sånn at han kan begraves. Han er tilbake etter ti minutter:

- De kan ikke hjelpe oss. Vi må begrave ham sjøl, forklarer Rissen.

Lærer Moayed Mizhir blir sinna. Det er tredje gang at han har funnet et lik siden Bagdad falt for litt over tre uker siden. Aldri har noen hjulpet ham.

- Vi har ingen regjering etter at diktatoren Saddam forsvant. Ingenting fungerer, og amerikanerne vil ikke hjelpe oss med å begrave de døde, selv om islam sier at vi skal begrave våre døde så fort som mulig. Det som skjer, er fryktelig, sier han.

Uklare dødstall

Noen menn har gravd et hull i elvesanden. Mennene gjør seg klare for å begrave «Saad». Etter noen minutter er det hele over. Nok en ukjent iraker er gravlagt.

- Over hele Bagdad skjer det samme som dere har sett nå. Tusenvis av slektninger leter etter sine kjære på gravplasser og i fengsler. De mest desperate graver opp de utallige gravene for å se om de kan finne noen av de forsvunne, sukker Mizhir.

En oversikt over hvor mange irakere som mistet livet under krigen, er foreløpig ikke laget. Ei heller over de mange fangene som døde i Saddam-regimets fengsler. Derfor søker fortvilte irakere etter spor av sine forsvunne familiemedlemmer og venner over hele landet. Det gjør nok også familien til «Saad».

Men han er lagt i jorda.

DØDSELVA: En gjeng irakere har nettopp dratt liket i bakgrunnen opp fra elva. Siden sykehuset ikke har kapasitet til å hjelpe med begravelsen, må mennene også begrave ham sjøl, her ved elvebredden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media