Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Døden lurer i dusjen

100 blokkbeboere i Trondheim advares mot å dusje etter at det er funnet livsfarlig legionellasmitte i varmtvanns-systemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Lederen av Risvollan borettslag, Egil Burkeland, hadde i går en stri tørn med å informere bekymrede beboere.

- Telefonen har ikke stått i dag. Vi oppfatter situasjonen som alvorlig, sier Burkeland til Dagbladet.

Legionellabakterien ble oppdaget etter at en 67 år gammel mann i borettslaget tidligere i sommer ble lagt inn på St. Olavs hospital med legionærsyken. Mannen ligger fortsatt i respirator.

Bakterien kan være svært farlig, spesielt for barn, eldre og personer med svekket immunforsvar.

For to år siden døde sju personer og 17 ble syke etter et legionellautbrudd i Stavanger. I sommer har det vært flere legionellautbrudd i Norge - 13 tilfeller er registrert hos Folkehelsa.

I vannsystemet

Trondheim kommune offentliggjorde i går at det er funnet legionella i to vannkraner i den smittede mannens leilighet. I går ble det tatt nye vannprøver i borettslaget. I løpet av ei uke regner man med å ha svarene på om smitten er å finne i hele vannsystemet - så mange som 100 leiligheter kan være rammet.

Smitteoverlege Guttorm Eilertsen gikk i går ut og advarte beboerne mot å dusje. Årsaken til dette er at man kan puste inn bakterien i dampen fra det varme vannet. Håndvask er imidlertid ikke farlig ettersom det ikke er farlig å få bakterien på huden. Borettslaget gikk i går i gang med det omfattende arbeidet med å rense vannsystemet.

- Vannet blir varmet opp til 70 grader for å drepe bakterien. Vi vil fortløpende vurdere ytterligere tiltak. Det kan for eksempel bli aktuelt å gå inn i blandebatterier, sier Burkeland.

Svekket immunforsvar

Roald Kvæl (76) bor i leiligheten under 67-åringen som tidligere i sommer ble smittet. Han frykter ikke legionellabakterien, men vil ta forholdsregler.

- Vi vil vaske oss som vanlig, men unngå dusjen, sier Kvæl til Dagbladet.

Kvæl hadde god kontakt med mannen som ble smittet. Han skal nylig ha vært gjennom en større operasjon.

- Operasjonen kan ha svekket immunforsvaret hans og gjort ham mer utsatt for bakterien, sier Kvæl.

St. Olavs hospital opplyste i går ettermiddag at den smittedes tilstand var bedre.

- 67-åringen er under antibiotikabehandling, men ligger fremdeles i respirator. Det har han gjort i cirka tre uker nå. Han er på bedringens vei, opplyser lege på intensiven, Erik Solligård.

Ikke hele systemet

Til tross for at bakterien kan befinne seg i vannforsyningen på Risvollan, forsikret kommunaldirektør Tor Åm i Trondheim kommune i går om at det ikke er mulig at smitten sprer seg fra dette anlegget.

- Forsyningssystemet til Risvollan er isolert fra resten av Trondheims forsyningssystemer. Det er derfor ikke teoretisk mulig at bakterien sprer gjennom dette anlegget, forklarer Åm.

BEKYMRET: Borettslagsleder Egil Burkeland informerte i går beboerne om at det er funnet legionellasmitte i varmtvannssystemet. Inntil systemet er renset og nye analyseresultat foreligger, blir alle beboerne advart mot å dusje.