Tannverk og infeksjon:

Døden nær av tannverk: - Skremmende

Amy Hemsworth (28) våknet opp med tannverk. Noen dager seinere ble hun lagt inn på sykehus med en livstruende tilstand.

ALVORLIG: Da ansiktet til Amy hovnet opp, begynte hun å mistenke at det kunne ligge noe mer alvorlig bak. Foto: Kennedy News and Media
ALVORLIG: Da ansiktet til Amy hovnet opp, begynte hun å mistenke at det kunne ligge noe mer alvorlig bak. Foto: Kennedy News and Media Vis mer
Publisert

En onsdag i mai våknet Amy Hemsworth (28) fra Doncaster i Storbritannia opp med tannverk og en munn full av munnsår.

Lite visste hun hva hun hadde i vente.

- Jeg trodde det bare var et hull, men det var et mareritt å få kontakt med tannlegen, forteller hun til nyhetsbyrået Kennedy News and Media.

- Som en ballong

28-åringen kontaktet fastlegen sin, som foreskrev smertestillende og antibiotika. Selv om hun hadde fått medisin, hovnet den høyre sida av ansiktet opp i løpet av de to nesten dagene.

- Jeg våknet på fredag og ansiktet mitt var som en ballong. Det var enormt, og ble bare større og større for hver time som gikk, sier Amy.

Hun klarte verken å se eller å spise, og så seg nødt til å dra på legevakta.

Amy oppsøkte sykehuset Doncaster Royal Infirmary i håp om få hjelp.

- De kastet meg rett og slett ut og sa at de ikke behandler ansikter. Legen tok kontakt med tannlegen min og fikset meg en time, sier hun.

28-åringen møtte opp til tannlegen samme ettermiddag, og fikk mer antibiotika. Men da hun kom hjem, ble tilstanden bare verre.

- Livstruende infeksjon

Nå begynte Amy å bli bekymret for om det var noe mer alvorlig på gang. Dermed oppsøkte hun et annet sykehus, Rotherham General Hospital, samme kveld.

Der skal hun umiddelbart ha blitt innlagt.

- En lege så meg på venterommet og tok med meg inn på et rom umiddelbart. De tok en blodprøve - og i det neste øyeblikket kom de med en rullestol. Legene sa det var en livstruende infeksjon.

Det viste seg at hun skal ha hatt en alvorlig infeksjon som hadde spredt seg fra tanna, videre opp til øyet - og var nær ved å spre seg til hjernen.

DØMT: Tannlegen fra Alaska ble dømt etter dette vågale stuntet. Bilder fra CNN. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Det kunne ha vært dødelig, ifølge Amy.

- Infeksjonen ble verre, og legen sa at hun nettopp hadde hatt en liknende sak. Hun hadde endt opp i koma på intensiven, fordi det hadde gått rett til hjernen, sier hun, og legger til:

- Legen sa at jeg var veldig heldig. Hvis jeg hadde ventet seks til tolv timer til, kunne det ha spredt seg til hjernen min og jeg kunne endt opp som den dama. Noen få timer til, og det kunne ha drept meg - alt som følge av tannverk!

Måtte opereres

Amy forteller at hun fikk antibiotika intravenøst, noe som hjalp til med å holde hevelsen nede. Hun fikk også morfin mot smertene.

- Jeg synes de behandlet meg motbydelig på sykehuset i Doncaster (det første sykehuset, journ.anm.). Du kan se hvordan ansiktet mitt så ut!

Les uttalelsen fra sykehuset i Doncaster nederst i saken!

INNLAGT: Her er Amy innlagt ved Rotherham-sykehuset, og får antibiotika intravenøst mot infeksjonen. Foto: Kennedy News and Media
INNLAGT: Her er Amy innlagt ved Rotherham-sykehuset, og får antibiotika intravenøst mot infeksjonen. Foto: Kennedy News and Media Vis mer

Amy var innlagt ved Rotherham-sykehuset i to dager. På den andre dagen, lørdag 28. mai, ble hun operert.

- Jeg måtte legges i narkose, de kuttet opp gommene mine og drenerte ut verken fra infeksjonen, før de sydde meg igjen.

Hun forteller at hun var sår da hun våknet, men at hun endelig kunne kjenne sine egne tenner igjen. Det var en stor lettelse.

- Så fort jeg var blitt operert, kunne du se hvor mye hevelsen hadde gått ned. Øyet mitt var åpent igjen for første gang på 24 timer. Jeg var så glad da jeg kom hjem igjen.

28-åringen har nå sendt inn en offisiell klage mot Doncaster-sykehuset for at de angivelig skal ha sendt henne av gårde mens hun led at det hun beskriver som en livstruende infeksjon.

Vil advare andre

De kommende ukene skal hun også til tannlegen for å få en rotfylling, slik at de kan fjerne delen av tanna som infeksjonen startet i.

Nå vil Amy advare andre om å oppsøke legevakta så fort som mulig dersom de opplever hevelser eller vedvarende smerter - spesielt i ansiktet - etter at hun selv oppdaget hvor alvorlig det kan være.

- Jeg kommer aldri noensinne til å risikere noe sånt igjen. Det er så skremmende at om det skjedde med meg igjen, ville jeg dratt rett på legevakta. Har du vedvarende tannverk, må du søke legehjelp så fort som mulig, sier hun.

Amy hevder at hun ble avvist av legevakta ved Doncaster-sykehuset. Det er Fylde Coast Medical Services (FCMS) som har ansvaret for legevakta.

- FCMS kan bekrefte at de den 7. juni fikk inn en klage vedrørende denne hendelsen. Den kommer til å bli grundig etterforsket i henhold til helsemyndighetenes retningslinjer for klager. Et svar vil bli sendt til pasienten, sier en talsmann for FCMS til Kennedy News and Media.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer