Døden nær etter vodka og energidrikk

Hjertet til Erlend Klæboe (27) løp løpsk etter at han hadde drukket vodka blandet med Battery. Legene måtte bruke elektrosjokk for å roe hjertet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre kan ha dødd av energidrikk

Folkehelsa advarer mot energidrikk

Det ble en dramatisk avslutning på byturen for Erlend Klæboe fra Asker og kjæresten. Etter tre øl og tre drinker av vodka blandet med energidrikken Battery, følte 27-åringen seg uvel. På bussen hjem tok hjertet til å slå stadig raskere. Utover natten ble han dårligere, og tok til å kaste opp. En nabo kjørte ham til sykehuset i Bærum, hvor hjertefrekvensen hans ble målt til 250, skriver VG.

Elektrosjokk

Legene ga mannen et elektrisk støt på 200 joule med en defibrillator for å tvinge hjerterytmen ned mot 90.

Legene konkluderte med at sannsynlig årsak var det forutgående inntaket av Battery i kombinasjon med sprit. Diagnosen var økt hjertefrekvens, og alkohol- og koffeinforgiftning.

Klæboe ble utskrevet noen dager etterpå, og har verken før eller siden den skremmende opplevelsen hatt problemer med hjertet, skriver avisa.

Mer koffein i kaffe

Avdelingsoverlege Anders Bjørneboe ved Statens rettstoksikologiske institutt bekrefter overfor VG at større doser koffein i kombinasjon med alkohol kan gi hjerteklapp.

Men Bjørneboe påpeker at Battery inneholder bare halvparten så mye koffein som kaffe. Ettersom kaffe og alkohol er en velkjent kombinasjon, stiller han seg uforstående til at det skal være farligere å drikke vodka og Battery enn kaffe og alkohol.

Importøren av Battery-drikken hevder de aldri har hørt om liknenede tilfeller som med Erlend Klæboe. Men de vil ta kontakt med legene som behandlet ham, og informere produsenten.

Koffeininnholdet i Battery-drinken som selges i Norge er forøvrig senket, for å tilfredsstille norske krav.