Døden på Oslo S

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er ikke ofte det skrives om lille Norge i verdens storaviser. Men denne uka brakte selveste The New York Times en bred rapport fra vår hovedstad. Og det var rystende forhold som ble beskrevet under tittelen: «Oslo, the capital of health and prosperity - and drug deaths». Reporteren var tydelig rystet av forholdene han fant i Oslo - hovedstaden i landet det er best å bo i, men som har verdensrekord i narkodød.
  • For nordmenn flest er disse forholdene vel kjent. Men vi står tilsynelatende maktesløse overfor problemene som fører til alle tragediene. Nå varsler sosialminister Ingjerd Schou en ny handlingsplan for rusmiddelomsorgen, og lover en rusreform og kraftig opprensking i denne sektoren. Det er vel og bra, selv om det låter som velkjente toner. Regjeringen må ha det overordnede ansvaret for tiltak på denne sektoren, for narkodøden er langt fra bare et Oslo-fenomen.
  • Men det fritar ikke Oslo fra å ta sin del av ansvaret for det som skjer i denne byen. Det er her problemet er desidert størst. Oslo kan heller ikke skylde på at mange narkomane kommer til hovedstaden fordi det her finnes et miljø der det er lett å få stoff. Oslo må skaffe behandlingsplasser og sørge for oppfølging, og kan ikke vente at staten skal ordne opp i byens egne problemer. Innsatsen i dag står ikke i forhold til de enorme problemene som preger rusmiljøet. Byens politikere må på en helt annen måte enn hittil engasjere seg og sette inn de nødvendige midlene som så sårt trengs.
  • Oslo styres av de samme partiene som har regjeringsmakten. Dessuten er finansminister Per-Kristian Foss leder i Oslo Høyre, partiet som dominerer byrådet. En gang skulle Oslo bli Høyres utstillingsvindu. Det hører vi lite om i dag, og det med god grunn. Men byrådet kan ikke skylde på dårlig økonomi i kampen mot narkodøden og annen elendighet. Byrådet har sløyfet den kommunale eiendomsskatten, som ville gitt kommunekassa 500 millioner årlig. Oslo er den eneste storbyen i landet som ikke har slik skatt. Den vil knapt merkes for vanlige folk, men vil svi litt for Høyres kjernevelgere. Og innbyggerne i andre byer har råd til å betale denne skatten. Derfor kan ikke byrådsleder Erling Lae skylde på manglende midler i kampen mot narkodøden.