- Døden var eneste utvei

Da Ranveig Knutsen var 13 år, orket hun ikke mer av seg selv og alle tankene. En kveld hun var hjemme alene ladet hun farens gevær for å gjøre slutt på alt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun rettet geværmunningen mot hodet og sto klar med fingeren på avtrekkeren. Da hørte hun en lyd nede fra første etasje.

- Jeg var sikker på at det var foreldrene mine som kom hjem. Jeg husker jeg tenkte at jeg ville skåne dem fra dritten. At de måtte leve resten av livet med tanken på at de kunne ha reddet meg dersom de kom hjem en halvtime tidligere, sier Ranveig.

Det var ikke et menneske nede. Forvirret gikk Ranveig opp igjen for å fortsette der hun slapp. Hun fikk seg ikke til å trekke av. Hun låste seg inne på badet og gråt i to timer i strekk.

- Der og da var jeg oppsatt på å ta livet mitt. Hvis jeg hadde trukket av, hadde ladningen gått av mot hodet mitt. Da hadde jeg dødd, sier Ranveig.

Holdt fasaden

Hun fortalte ikke noen hva hun hadde gjort den kvelden. Først to år seinere, da hun kom i kontakt med Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PP-tjenesten) gjennom skolen kom det fram. Seinere fortalte hun det til mora.

- I dag har jeg jobbet meg gjennom det, og tenker ikke så mye på det. I forhold til det livet jeg lever i dag virker det hele nesten absurd, sier Ranveig.

For to år siden kom en sjokkrapport fra NOVA som sa at en av fire unge lesbiske og homofile har forsøkt å ta sitt eget liv. Ranveig er en av dem. I dag møter hun barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim i «Brutte løfter» på TVNorge. I et og et halvt år har LLH (Landsforeningen for lesbiske og homofile) og Kirkens SOS søkt støtte til et forebyggende prosjekt blant unge homofile. De får ikke fem øre.

- Jeg tror det er vanskelig for alle å være ung. Det er et evig jakt etter ikke å skille seg ut, og når du skjønner at du selv ikke er som alle andre blir det ekstra vanskelig, sier Ranveig.

- Jeg er lesbisk

Hun skjønte tidlig at hun likte jenter bedre enn gutter, men hun skjønte ikke hvorfor. Bare at det var galt. På et lite sted som Karmøy var ikke homofili noe man snakket om, annet enn i nedlatende ordelag.

- Jeg har alltid hatt følelsen av å være forskjellig fra de andre, men å venne seg til ordet lesbisk tok flere år. Jeg isolerte meg fra alle andre av frykt for at de skulle skjønne noe. For meg innebar det å ha venner å være ærlig, og hvis jeg skulle være ærlig måtte jeg fortelle at jeg likte jenter. Dermed hadde jeg ingen venner, og ble gående med mine egne tanker. Det eneste som opptok meg var å finne en måte å unnslippe livet på. Jeg tenkte mye på døden, sier Ranveig.

Siste året på ungdomsskolen fikk hun lettet på trykket gjennom lange samtaler med PP-tjenesten. På gymnaset kom problemene tilbake.

- Vi hadde to gutter i klassen som flørtet med nazismen. I et og et halvt år plaget de vettet av meg, uten at noen gjorde noe. De kunne si ting som at lesbiske kvinner er ikke kvinner, dermed kan de mishandles, voldtas og drepes. Jeg sa fra til læreren gang på gang, men han tok det aldri alvorlig. Til slutt knakk jeg sammen. Jeg greide ikke å gå på skolen, greide ikke reise meg fra senga. Jeg begynte å tenke på døden igjen.

Ba om hjelp

Ranveig kjente igjen tankene fra ungdomsskolen, og skjønte alvoret. Hun gikk rett til læreren og sa at hun vurderte å ta livet av seg.

- Det var tøft å måtte gå til ham som aldri hadde hjulpet meg før. Men denne gangen tok han meg på alvor, og kontaktet PP-tjenesten med en gang. Etter et par uker fikk jeg kontakt med noen derfra, sier Ranveig.

I dag er hun bitter på lærerne som ikke grep inn tidligere.

- Det er ikke alle som greier å si fra selv. Hva skjer da hvis ingen griper inn?

For henne ble løsningen å oppsøke andre i samme situasjon. I flere år har hun vært aktiv i ungdomsgruppa til LLH, og gikk av som leder i Oslo for to uker siden.

- I dag er jeg trygg på meg selv, og har bearbeidet det vanskelige. Likevel ser jeg at veldig mange unge sliter med det samme som jeg gjorde, sier Ranveig Knutsen.

<B>TUNGT:</B> Under hele oppveksten slet Ranveig Knutsen (21) med tunge tanker. På ungdomsskolen prøvde hun å ta livet av seg fordi hun ikke orket mer. En av fire unge homofile og lesbiske har gjort det samme.