DØDEN VED KATYN: Lech Kaczynskis død vil gi rikelig med føde til konspirasjonsmakere. Var det flygeren i den polske presidentens fly som hadde en dårlig dag, og traff tretoppene før landingsbanen? Var det flygelederne i tårnet i Smolensk som hadde en dårlig dag? Og i så fall hvorfor?, vil konspirasjonsmakere spørre. Hvordan kunne en slik ulykke skje akkurat her, akkurat nå? Foto: SCANPIX
DØDEN VED KATYN: Lech Kaczynskis død vil gi rikelig med føde til konspirasjonsmakere. Var det flygeren i den polske presidentens fly som hadde en dårlig dag, og traff tretoppene før landingsbanen? Var det flygelederne i tårnet i Smolensk som hadde en dårlig dag? Og i så fall hvorfor?, vil konspirasjonsmakere spørre. Hvordan kunne en slik ulykke skje akkurat her, akkurat nå? Foto: SCANPIXVis mer

Døden ved Katyn

Det var godvær i sikte mellom erkefiendene Russland og Polen. Så faller den polske presidenten ned fra himmelen over Russland og tåkelegger landskapet, skriver Dagbladets Morten Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Skjebnens ironi kunne knapt vært større. Denne uka markerte Polen og Russland sammen 70 års-dagen for massakeren på rundt 20 000 polske offiserer i Katyn ved Smolensk.

Statsministrene Vladimir Putin og Donald Tusk bøyde sammen hodene sine ved minnesmerket for den polske katastrofen. Offiserene som hadde flyktet til Sovjetunionen da Hitler invaderte Polen i 1939 ble henrettet av Stalin sammen med en rekke andre medlemmer av den polske eliten. Stalins prosjekt var å likvidere den polske eliten, for han hadde selv ambisjoner i Polen.

Putins bøyde hode betydde ingen innrømmelse av Russlands skyld for massakeren. Men det betydde at Russland viste offisiell russisk respekt for tragedien som tross alt skjedde på russiske jord.

DET HAR IKKE alltid vært slik. I 50 år benektet Sovjetunionen all skyld for tragedien, og sa at det var Hitlers soldater som hadde drept offiserene i Katyn. Men selv om Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov for 20 år siden offentliggjorde dokumentene som slo fast hvor ansvaret for massakeren lå, har det vært strid om Katyn.

Katyn ble en landskamp i følelser og skyld for en historisk tragedie. For i Polen ble tragedien brukt for å mobilisere anti-russiske følelser, ikke minst av president Lech Kaczynski. Og i Russland ville man ikke ta på seg noe skyld for en tragedie som Stalin og Sovjetunionen var skyld i, et synspunkt som ikke minst ex-president Putin har vært eksponent for.

DET VAR DENNE destruktive landskampen i nasjonale følelser og skyld som skulle blåses av med forsoningen ved de dødes grav 7. april. Russland og Polen skulle prøve rense det infiserte blodet, og det er akkurat da Polens president faller ned rett ved skogene i Katyn, og tar med seg store deler av den polske eliten i døden.

På ny dør altså store deler av den polske eliten ved skogene i Katyn.

KAZCYNSKIS DØD vil gi rikelig med føde til konspirasjonsmakere. Var det flygeren i den polske presidentens fly som hadde en dårlig dag, og traff tretoppene før landingsbanen? Var det flygelederne i tårnet i Smolensk som hadde en dårlig dag? Og i så fall hvorfor? vil konspirasjonsmakere spørre. Hvordan kunne en slik ulykke skje akkurat her, akkurat nå? For djevelen ligger ikke bare i detaljene. Djevelen ligger åpenbart også i tilfeldighetene.

LECK KAZCYNSKI har delvis hatt en annen politisk agenda i forholdet til Russland enn hans statsminister Tusk, som har ønsket forsoning. Derfor var det Tusk som møtte Putin på selve 70-åra dagen fra massakeren på onsdag. Lech Kaczynski skulle markere den polske tragedien på russisk jord sammen med polske veteraner, og representanter for den polske eliten.

NÅ BLIR DET INGEN
markering, men i stedet en ny polsk tragedie ved Katyn. Hva Kaczynskis død vil bety for forholdet mellom Russland og Polen er det fortidlig å si noe om. Men det er best for begge parter hvis det viser seg at ingen kan lastes for denne tragedien.

MARKERTE MASSAKEREN: Denne uka markerte Polen og Russland sammen 70 års-dagen for massakeren på rundt 20 000 polske offiserer i Katyn ved Smolensk.

Statsministrene Vladimir Putin og Donald Tusk bøyde sammen hodene sine ved minnesmerket for den polske katastrofen. Foto: SCANPIX
MARKERTE MASSAKEREN: Denne uka markerte Polen og Russland sammen 70 års-dagen for massakeren på rundt 20 000 polske offiserer i Katyn ved Smolensk. Statsministrene Vladimir Putin og Donald Tusk bøyde sammen hodene sine ved minnesmerket for den polske katastrofen. Foto: SCANPIX Vis mer