Dødens audition

Valget sto mellom Anna fra Brjansk, Ganna fra Ukraina, Vera for Moldova, og sju andre kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Neida, Dagbladets korresponedent har ikke vært på horehus. Dette handler om noe mye alvorligere, det handler om døden og om dødspleie i et samfunn som ikke likner alt for mye på det norske. For selv om vi i prinsippet alle er like, stilt overfor døden, så er det noen som også her er likere enn andre, for å vri på George Orwells bilde på forråtnelsen av moralen i det totalitære samfunn.

EN NÆR BEKJENT har en mor som er alvorlig syk, trenger pleie 24 timer i døgnet, og som ikke har alt for lang tid igjen å leve. I Russland er dødspleie et ukjent begrep. Gjennom det offentlige kan døende mennesker, hvis de er heldige, få et tilbud om å ligge på enorme sykesaler som ofte er skitne, der man gjerne mangler medisiner, og der mange mennesker til enhver tid hyler av smerte. Man stues rett og slett bort for å dø i et smertens galehus.

I RUSSLAND, som i Norge, er dette en tilværelse man nødig vil ha for sine nærmeste. Derfor var Elena glad for at hun til slutt fant en kvinne som kunne pleie sin mor gjennom et arbeidsformidlingsbyrå. Men prosessen var opprivende:-  Vet du hva. Jeg kom til et kontor der de hadde stilt opp ti kvinner. De presenterte seg, fortalte om sin bakgrunn og sin utdannelse. De smilte, var hyggelige og gjorde sitt for å stråle av tillit. Der sto jeg, og skulle velge hvem som skulle pleie mamma, og de konkurrerte om min gunst, sier Elena. Hun var sjokkert over dette møtet med dødens audition. Elena valgte den hun følte smurte minst tjukt på. Det ble Anna fra Brjansk i Hviterussland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer