Dødens bølge tok alt

Minneseremonier i gang ved Indiahavet ti år etter.

SER ETTER NØDHJELP:  Barn i en risåker i Banda Aceh nord på SDumatra i Indonesia 17. januar 2005. De mistet familie, hus og alt i tsunamien tre uker før, og her ser de etter nødsendinger som blir sluppet ned fra et australsk helikopter. Arkivfoto: Eugene Hoshiko, AP/NTB Scanpix.
SER ETTER NØDHJELP: Barn i en risåker i Banda Aceh nord på SDumatra i Indonesia 17. januar 2005. De mistet familie, hus og alt i tsunamien tre uker før, og her ser de etter nødsendinger som blir sluppet ned fra et australsk helikopter. Arkivfoto: Eugene Hoshiko, AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Seremonier til minne om ofrene for tsunamien i Indiahavet 2. juledag for ti år siden er i gang i byen Banda Aceh i Indonesia, som ble hardets rammet av katastrofen.

Ved den norske markeringen på Bygdøy i Oslo klokka 15 i dag, skal både Jonas Gahr Støre (Ap) og Børge Brende (H) tale.

Sjømannsprest Stein Vangen skal lese minneord, før kronprins Haakon og lederen for støttegruppa Trond T. Kalleberg legger ned blomster ved minnesmerket i Paradisbukta. Deretter tennes det lys for hvert av de 84 norske ofrene.

- Katastrofen var en av de største som noen gang har rammet jorda vår, sa guvernør Zaini Abdullah i Aceh-provinsen under en seremoni ved et minnesmerke i byen Banda Aceh fredag.

Store deler av Banda Aceh ble jevnet med jorda av tsunamien 2. juledag 2004. På øya Sumatra, hvor byen ligger, anslås det at over 165.000 mennesker omkom.

- En vekker - Katastrofen var også en vekker. Den minnet oss på at vi må være oppmerksomme på miljøet og å fortsette å være på vakt og forstå hvordan katastrofer bør håndteres, sa Abdullah i sin tale.

Også en rekke andre land rundt Indiahavet ble hardt rammet av tsunamien. I Thailand omkom over 8.000 mennesker, og av disse var 84 nordmenn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer