Dødens dag

Minst 68 sivile drept i selvmordsangrep. 42 opprørere og sivile drept i kamper. Fire politimenn drept i overfall. To gisler henrettet. Det er det blodige regnskapet fra Irak i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Einar Hagvaag

I går kveld meldte tv-stasjonen Al-Jazeera at ei militant gruppe hadde henrettet to pakistanske gisler. Den nye irakiske regjeringen har så langt vært maktesløs i kampen mot opprøret, en måned etter at amerikanerne formelt ga Irak sin suverenitet tilbake.

Siden 28. juni har minst 230 irakere mistet livet i bombeangrep, amerikanske angrep eller i kamper mellom opprørere og irakiske styrker.

Brant opp

Angrepet i Baquba i går er det dødeligste siden okkupasjonsmaktene overlot styret til den irakiske overgangsregjeringen 28. juni. En ung mann i en bil fullastet med sprengstoff kjørte rett inn i en kø av menn som meldte seg til tjeneste i politiet.

Dette skjedde i et folksomt markedsområde midt i byen. Eksplosjonen sprengte et dypt krater i bakken og rammet også en buss med passasjerer og andre som befant seg der. 21 av ofrene var i bussen, som brant fullstendig opp.

-  Jeg så en bil kjøre forbi en minibuss, og den for så rett inn i menneskene i køen, fortalte Riad Abdul Latif, en politimann ved stasjonen, som var 100 meter unna da det smalt.

Flere mennesker ble satt i brann, og øyenvitner fortalte om et fryktelig syn. Døde og sårede ble lagt på lastebiler av politiet og kjørt til sjukehus.

-  Hvor er sikkerheten? Hvor er den nye irakiske regjeringen? skrek fortvilte pårørende som seinere kom til sykehuset for å identifisere sine døde slektninger.

På sykehuset måtte hardt skadde ligge på gulvet, fordi det ikke var senger igjen .

Bølge av angrep

Også andre steder i Irak rant blodet i går. Harde kamper utspant seg også sør for Bagdad mellom opprørere og irakiske styrker. Sju irakiske soldater ble drept og ti såret i kampene, nær byen Suwariya, ifølge offiserer i den multinasjonale styrken. 35 opprørere ble drept og 40 tatt til fange, opplyste en polsk militær talsmann.

Frykter flere bomber

De irakiske soldatene deltok i en felles operasjon sammen med soldater fra USA og Ukraina.

I byen Fallujah vest for Bagdad ble fire politifolk overfalt og drept, og i sentrum av Bagdad døde to sivile i et rakettangrep.

Overgangsregjeringen frykter flere blodige angrep i tida som kommer. Lørdag møtes 1000 delegater i Bagdad for å velge representanter til en midlertidig lovgivende forsamling. Om et halvt år skal det etter planen holdes frie valg i Irak.

Makter ikke det midlertidige styret å kvele opprøret, frykter mange at hele demokratiseringen er i faresonen. Statsminister Iyad Allawi har gitt seg selv fullmakt til å styre etter unntakslover, men har enda ikke brukt fullmakten.

24. JUNI: I den okkuperte byen Baquba fyller døde irakere likhuset etter harde kamper rundt politistasjonen i byen. Mange sivile mistet livet i skuddvekslingen mellom opprørere og amerikanske styrker.
28. JULI: I den «frie» byen Baquba ligger døde sivile strødd i gatene etter at en selvmordsbomber slo til mot et rekrutteringssenter for politiet, på dagen en måned etter at den amerikanske okkupasjonen formelt opphørte.