Dødens dal

I Shah-i-Kot dalen i Afghanistan har krigens hittil blodigste kamper funnet sted. Les hvordan amerikanerne mistet åtte av sine soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke ble likene av åtte amerikanske soldater fløyet fra Afghanistan til Ramstein-basen i Tyskland. Flere av dem døde i en operasjon for å få amerikanske soldater ut av en håpløs situasjon i Shah-i-Kot-dalen hvor også norske tropper deltok.

De allierte troppene møtte uventet stor motstand i det som karakteriseres som Afghanistan-krigens heftigste kamper til nå. Etterretningsmeldinger lød på at tusenvis av Taliban-soldater og al-Qaida-sympatisører hadde samlet seg sør for Kabul, og sammen med afghanske leiesoldater skulle amerikanske tropper jage talibanerne gjennom Shah-i-Kot-dalen og avskjæres ved utgangene.

Etter to dager med kamper var situasjonen uforandret, og den militære strategien ble lagt om. Operasjon Anakonda ble trappet opp. Soldater skulle flys inn i dalen og gå i nærkamp med det Pentagon anslo til å være 150 til 200 taliban-krigere. Etter en ny uke med kamper, hevdet Pentagon at 500 talibanere var drept, men kampene pågikk fremdeles. Noe hadde gått alvorlig galt i planleggingen.

- Bildet etterretningen tegnet av situasjonen var bare litt forskjellig fra hva som virkelig hendte, sier Frank Grippe, en av soldatene som slapp unna med skader fra Shah-i-Kot.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer