Dødens dal

I Shah-i-Kot dalen i Afghanistan har krigens hittil blodigste kamper funnet sted. Les hvordan amerikanerne mistet åtte av sine soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke ble likene av åtte amerikanske soldater fløyet fra Afghanistan til Ramstein-basen i Tyskland. Flere av dem døde i en operasjon for å få amerikanske soldater ut av en håpløs situasjon i Shah-i-Kot-dalen hvor også norske tropper deltok.

De allierte troppene møtte uventet stor motstand i det som karakteriseres som Afghanistan-krigens heftigste kamper til nå. Etterretningsmeldinger lød på at tusenvis av Taliban-soldater og al-Qaida-sympatisører hadde samlet seg sør for Kabul, og sammen med afghanske leiesoldater skulle amerikanske tropper jage talibanerne gjennom Shah-i-Kot-dalen og avskjæres ved utgangene.

Etter to dager med kamper var situasjonen uforandret, og den militære strategien ble lagt om. Operasjon Anakonda ble trappet opp. Soldater skulle flys inn i dalen og gå i nærkamp med det Pentagon anslo til å være 150 til 200 taliban-krigere. Etter en ny uke med kamper, hevdet Pentagon at 500 talibanere var drept, men kampene pågikk fremdeles. Noe hadde gått alvorlig galt i planleggingen.

- Bildet etterretningen tegnet av situasjonen var bare litt forskjellig fra hva som virkelig hendte, sier Frank Grippe, en av soldatene som slapp unna med skader fra Shah-i-Kot.

Bin Laden

Det massive og uventet store oppbudet av Taliban-soldater ledet amerikanerne til å tro at dalen kunne skjule flere enn vanlige soldater. Krigerne i dalen kjempet med uvanlig dødsforakt, sannsynligvis for å beskytte høytstående Taliban-ministre som fortsatt gjemmer seg i dalen, men ingen har hittil bekreftet om Osama bin Laden befinner seg der.

Amerikanerne føler seg sikre på at en av de tre «most wanted» mennene, bin Laden, mullah Omar, eller Ayman al-Zawahiri befinner seg i dalen.

- Det er ikke tvil om at lederskapet er involvert, alle disse soldatene møttes ikke tilfeldig i dalen, sier forsvarsminister Donald Rumsfeld til Time. Beslaglagte lydbåndopptak av bin Laden, samt operasjonsplaner for al-Qaida aktivitet i Afghanistan styrker amerikanerne i troen på at en av de virkelig store fiskene nå er omringet i Shah-i-Kot.

Men Operasjon Anakonda har kostet amerikanerne dyrt. 11 døde og 88 skadde er fasiten så langt. Det er derimot ingenting mot antallet Pentagon anslår for Taliban. Hundrevis av arabere, tsjetsjenere, uzbeker, og afghanere har møtt sin Gud i Shah-i-Kot. Ingen forteller deres historie.

Angrepet

Helikoptere ble satt inn i dalen 2. mars. Ryktene om et amerikansk storangrep hadde pågått lenge, og endelig kom det. Til talibanenes overraskelse.

- De slemme gutta drakk te da vi kom, skildrer en amerikansk soldat. - Snikskytterne våre tok ut en hel del mennesker, sier en annen soldat til Time Magazine. Operasjonen hadde fått en god start for de amerikanske styrkene.

Men snart slo Taliban-styrkene tilbake. På enkelte steder ble amerikanerne møtt av hundrevis av Taliban-soldater som angrep med bombekastere, maskingevær og raketter. De amerikanske soldatene var sjanseløse, og ba om assistanse fra redningshelikoptre. Det viste seg å være umulig å redde amerikanerne ut på grunn av det sterke bombardementet. Soldatene ble bedt om å holde stand til det ble mørkt. I Shah-i-Kot var det enda tidlig morgen.

18 timer etter å ha blitt droppet inn i dalen, kunne helikoptre komme soldatene til unnsetning. 17 mann var skadet.

- Jeg vil anslå at skuddvekslingen pågikk i 17 timer og 58 minutter. De første to minuttene var ikke så ille, sa sersjant David Smith etter redningsaksjonen. De slapp likevel billig unna.

Lenger nord i dalen slapp helikopter-troppene mirakuløst unna angrepene. Et av helikopterne ble truffet av en granat, men granaten eksploderte ikke, og de trakk seg hurtig tilbake. Ved landing oppdaget de at hale-skytteren manglet. Neil Roberts hadde sannsynligvis blitt kastet ut av helikopteret da den raske retretten ble gjennomført.

«Ingen amerikanere skal forlates i krigssonen.»

Et helikoptersøk ble gjennomført, men til ingen nytte. Et overvåkningsfly klarte litt senere å lokalisere Roberts. Via videooverføring kunne amerikanerne se Roberts ta seg gjennom dalbunnen, jaget av tre menn. Amerikanerne trodde først at de tre var vennligsinnede, men konstaterte raskt at Roberts forsøkte å unnslippe forfølgerne sine.

Nye tropper ble fløyet ut for å redde Roberts. Et av helikopterne ble raskt skutt ned, og krasjlandet i dalbunnen, men igjen var bombardementet for sterkt til at redningshelikoptere kunne ta seg inn.

Da mørket kom ble seks av mennene som skulle redde Roberts fraktet døde ut av dalen. Roberts var drept av de tre forfølgerne.

Men ingen amerikanere er ennå forlatt i krigssonen.

john.rasmussen@dagbladet.no

DØDENS DAL: Talibansoldatene som har søkt tilflukt i Shah-i-Kot dalen har blitt bombet sønder og sammen av amerikanske og franske fly. Pentagon anslår tallet på drepte Taliban-soldater er på over 500. Kampene pågår fortsatt, og norske styrker deltar.
PÅ TOKT: Amerikanerne har satt inn massive helikopterstyrker i kampene i Shah-i-Kot dalen i Afghanistan. På bildet tar et Chinook og et Black Hawk helikopter av fra denamerikanske basen i Bagram utenfor Kabul.
PÅ VEI MOT FIENDEN: Tropper fra den amerikanske Mountain Division er på vei mot kampområdene i Shah-i-Kot dalen.
TVUNGET I SKJUL: Amerikanske soldater møtte uventet sterk motstand i Shah-i-Kot dalen. Enkelte grupper ble tvunget til å gjemme seg u huler og bergsprekker mens de ventet på mørket og redningshelikopterne.
EN KAMP PÅ LIV OG DØD: Etter at amerikanerne bestemte seg for å kjempe side om side med sine afghanske allierte har krigens blodigste slag utviklet seg i Shah-i-Kot dalen. Her er amerikanske soldater på vei tilbake etter endt oppdrag i dalen. USA trekker tilbake 400 soldater fra kampene.