Dødens droner

USA har som israelerne begynt å henrette sine fiender ved hjelp av fjernstyrte bomber. Protestene er få.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET VAR SOM TATT UT av en James Bond-film eller en Tom Clancy-roman. Over ørkenen i Jemen, i 10000- 15000 fots høyde, fløy en Predator, et ubemannet spionfly, også kalt en drone. Ved hjelp av fjernstyring ble en Hellfire luft-til-bakke-rakett skutt ut mot sitt mål, et ledende medlem av al-Qaida.

Qaed Sinan Harithi, også kalt Abu Ali, hadde ikke en sjanse. Det hadde heller ikke de fem andre mennene han kjørte sammen med gjennom ørkenen. Jeepen de satt i, ble sprengt i filler, de seks kroppene ble forbrent til det ugjenkjennelige.

En suksessrik taktisk operasjon, var uttrykket USAs viseforsvarsminister Paul Wolfowitz brukte etter likvideringen av Abu Ali for ei uke siden. Dette var høyteknologi på sitt beste, USAs nye våpen i kampen mot internasjonal terrorisme. Spionflyet ble sendt ut fra den tidligere franske kolonien Djibouti 160 kilometer sørvest for Jemen. Amerikanerne «fløy» Predatoren med en joystick, trolig fra CIA-hovedkvarteret i Langley i Virginia. Det var som et dataspill, men blodig alvor.

VED TRE ANLEDNINGER skal amerikanske styrker ha brukt Predator mot fiender i Afghanistan de siste månedene. Den ene gangen ble en kommandant fra al-Qaida drept. Den andre gangen var målet den afghanske fundamentalistlederen Gulbuddin Hekmatyar, tidligere amerikansk alliert da han på 80-tallet var frihetskjemper mot sovjetiske okkupanter. Hekmatyar overlevde. Det gjorde også Talibans leder mulla Omar som skal ha sluppet unna et Predator-angrep mens han var på flukt i Afghanistan. Det er to versjoner av hvorfor det ikke ble skutt mot mulla Omar. En versjon går ut på at CIA ikke hadde fått klarsignal til å skyte, en annen på at Predator-flyet ikke hadde våpen om bord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer