Dødens droner

USA har som israelerne begynt å henrette sine fiender ved hjelp av fjernstyrte bomber. Protestene er få.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET VAR SOM TATT UT av en James Bond-film eller en Tom Clancy-roman. Over ørkenen i Jemen, i 10000- 15000 fots høyde, fløy en Predator, et ubemannet spionfly, også kalt en drone. Ved hjelp av fjernstyring ble en Hellfire luft-til-bakke-rakett skutt ut mot sitt mål, et ledende medlem av al-Qaida.

Qaed Sinan Harithi, også kalt Abu Ali, hadde ikke en sjanse. Det hadde heller ikke de fem andre mennene han kjørte sammen med gjennom ørkenen. Jeepen de satt i, ble sprengt i filler, de seks kroppene ble forbrent til det ugjenkjennelige.

En suksessrik taktisk operasjon, var uttrykket USAs viseforsvarsminister Paul Wolfowitz brukte etter likvideringen av Abu Ali for ei uke siden. Dette var høyteknologi på sitt beste, USAs nye våpen i kampen mot internasjonal terrorisme. Spionflyet ble sendt ut fra den tidligere franske kolonien Djibouti 160 kilometer sørvest for Jemen. Amerikanerne «fløy» Predatoren med en joystick, trolig fra CIA-hovedkvarteret i Langley i Virginia. Det var som et dataspill, men blodig alvor.

VED TRE ANLEDNINGER skal amerikanske styrker ha brukt Predator mot fiender i Afghanistan de siste månedene. Den ene gangen ble en kommandant fra al-Qaida drept. Den andre gangen var målet den afghanske fundamentalistlederen Gulbuddin Hekmatyar, tidligere amerikansk alliert da han på 80-tallet var frihetskjemper mot sovjetiske okkupanter. Hekmatyar overlevde. Det gjorde også Talibans leder mulla Omar som skal ha sluppet unna et Predator-angrep mens han var på flukt i Afghanistan. Det er to versjoner av hvorfor det ikke ble skutt mot mulla Omar. En versjon går ut på at CIA ikke hadde fått klarsignal til å skyte, en annen på at Predator-flyet ikke hadde våpen om bord.

Qaed Sinan Harithi var regnet som en av al-Qaidas toppledere. Han var også mistenkt for delaktighet i angrepet på det amerikanske marinefartøyet «USS Cole» i Jemens havneby Aden for to år siden, da 17 amerikanske marinesoldater ble drept. Om de fem andre som ble drept forrige mandag også var «terrorister», vet vi lite om. En av dem skal ha vært amerikansk statsborger.

CIA FIKK FORBUD mot politiske drap under president Gerald Ford i 1976, etter enorm internasjonal kritikk. Nå ser det ut som om president George W. Bush har tatt opp igjen denne skitne virksomheten. I kampen mot internasjonal terrorisme er det meste tillatt. Israelerne har benyttet seg av slike målrettede likvideringer i månedsvis og har drept flere titalls militante palestinere. At noen uskyldige går med fra tid til annen når man driver med fjernstyrte bomber og raketter, får man tydeligvis heller leve med. Slik går det når et lands myndigheter gjør seg til etterforsker, jury, dommer og bøddel på en gang.

Ifølge amerikanske medier ble aksjonen i Jemen i forrige uke gjennomført med godkjennelse fra landets myndigheter. Men uansett dreier det seg om en likvidering. Og skulle amerikanerne få aksept for å føre denne type krig mot terror over hele verden, kan det bli skummelt for noen hver.

MENS ENKELTE POLITIKERE og aviser har kritisert den amerikanske aksjonen i Jemen, har det såkalte verdenssamfunnet stort sett holdt kjeft. Sveriges utenriksminister Anna Lindh kalte aksjonen en «summarisk henrettelse som strider mot menneskerettighetene».

Selv terrorister må behandles i henhold til internasjonal lovgivning, sa Lindh. Vår egen utenriksminister Jan Petersen synes ikke å være så bekymret over slike «summariske henrettelser».

I en utredning foretatt i USAs forsvarsdepartement foreslås en ny organisering der CIA samarbeider med forsvarets hemmelige styrker gjennom informasjonskrigføring, spaning og operasjoner for å villede fienden. Ifølge den svenske avisa Dagens Nyheter mener den amerikanske militæreksperten William Arkin at Pentagon gjennomfører den største satsingen på hemmelige militære operasjoner siden Vietnamkrigen. Og det er ikke bare Osama bin Laden og hans medspillere som bør frykte dødens droner i tida framover. For Predator kan også operere over Irak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer