Dødens flytur

NEW YORK (Dagbladet): Med islagte vinduer fløy det amerikanske privatflyet i fire og en halv time, over 2300 kilometer fra Florida til Sør-Dakota med alle om bord stivfrosne og kvalt av mangel på oksygen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kjente golfspilleren Payne Stewart var blant de fem døde da flyet styrtet i en åker nær den lille byen Mina i Sør-Dakota.

President Bill Clinton ble varslet om dødsflyet ved 12.30-tida i går fordi det var snakk om å skyte det ned. Flere F16- og F15-jagerfly hadde vært nær flyet for å se om det var liv, men pilotene så bare islagte vinduer og oppnådde ingen kontakt med jetflyet som var en Learjet 35 med kjennetegnet N47BA.

Det 23 år gamle flyet tok av fra Orlando i Florida klokka 9.20 amerikansk østkysttid og hadde kurs mot Dallas.

Kort tid etter at flyet hadde lettet, like ved Geinsville nord for Orlando, mistet man kontakten med flyet. Man regner med at en lekkasje i cockpiten har ført til at kabintrykket plutselig forsvant, og i en slik situasjon er det bare snakk om sekunder før man omkommer av surstoffmangel og forfrysning. Rundt klokka 13 styrtet det i Sør-Dakota.

Norsk hjerteklapp

Flyet fortsatte på autopilot mot Sør-Dakota i 45000 fots (13500 meter) høyde, og man fryktet at det ville styrte i befolkede områder. Derfor ble det spørsmål om nedskyting, og det er en avgjørelse som bare USAs president kan ta. President Clinton slapp dette etter at flyet styrtet i en åker hvor verken mennesker eller fast eiendom ble skadd.

- Vi hørte nyhetene på tv klokka 12 på formiddagen, og spesialister hadde regnet ut at flyet hadde kurs mot Sør-Dakota. Da fikk vi litt hjerteklapp her, sier norske Eli Stokkan Zephier (28) som bor i Sioux Falls i Sør-Dakota.

Hun sier at øyenvitner fra området rundt byen Aberdeen og småstedet Mina forteller om et svært hull der flyet styrtet, og at jetflyet ble knust til pinneved.

Golfstjerne døde

Det var tre passasjerer og to piloter i jetflyet, og golfspilleren Payne Stewart (42) var medeier i flyet. Han var en markant og lett gjenkjennelig golfspiller fordi han alltid hadde på seg nikkers og sixpence. Han vant US Open for andre gang i juni i år, og har 18 seiere fra turneringer over hele jorda.

I årets US Open vant han over Phil Mickelson med en fantastisk femmeters-put. Det er det lengste puttet som noen gang har avgjort et mesterskap på det siste hullet.

Stewart har tjent over 91 millioner kroner bare i premier i den amerikanske profesjonelle golfligaen, PGA, og han fløy til Dallas for å være med i en PGA-turnering i Houston. Han etterlater seg kona Tracey Ferguson, datteren Chelsea (13) og sønnen Aaron (10).

KNUST: Guvernør Bill Janklow i Sør-Dakota undersøker restene etter privatflyet som styrtet i åkeren etter den ufattelige flyturen med fem mennesker om bord.