Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Dødens handelsmann» arrestert på hotellrom

Men Viktor Bout (41) har også jobbet for USA og FN. Hvem kan dømme ham?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Historien er som tatt ut av en film - men så er det da også Viktor Bout (41) som trolig er modellen for Nicolas Cages våpenhandler i «Lord of War» (2005).

Russeren har gjennom mange år tjent seg styrtrik på å selge våpen og flytransport til kjøpere som afrikanske krigsherrer og diktatorer, al-Qaida, Taliban - og CIA, USA og FNs matvareprogram.

- På oppdrag for Farc

Etter årevis på flukt ble den styrtrike russeren, som angivelig er god for flere milliarder kroner, i går pågrepet på et hotellrom i Bangkok, der han angivelig skal ha prøvd å kjøpe våpen til Farc-geriljaen i Colombia, ifølge Times Online.

Fem land skal ha samarbeidet om pågripelsen, etter en etterforskning ledet av amerikanske antinarkomyndigheter, 
ifølge New York Times. Bout ble arrestert av thailandsk politi på grunnlag av anklager om «forsøk på massemord».

Ifølge CNN ble den 41-årige russeren lurt av amerikanske agenter som ga seg ut for å være fra Farc.

Spekulasjonene går nå høyt om hvorvidt pågripelsen av Bout har skjedd i forbindelse med funn av en informasjonsspekket laptop etter at kolombianske regjeringsstyrker raidet en Farc-base i Ecuador i forrige uke - den samme hendelsen som har skapt betydelig ustabilitet i regionen - men dette er så langt ikke bekreftet.

Utnyttet Sovjets fall

image: «Dødens handelsmann» arrestert på hotellrom

Den tidligere sovjetiske luftvåpenoffiseren begynte sin våpenhandlerkarriere da Sovjetunionen brøt sammen på begynnelsen av 90-tallet; i likhet med mange andre utnyttet han kaoset og stakk av med flyet han disponerte, og begynte å leie ut tjenester til høystbydende.

Etter hvert vokste kundekretsen og nettverket, og han skal ha forsynt kjøpere med så vel tanks, helikoptre, og lette og tunge våpen - alt sammen sovjetisk gods fra ekssovjetiske stater eller andre østblokkland. Varene har havnet i blant annet Afghanistan, Angola, Kongo, Liberia, Rwanda, Sierra Leone og Sudan - tillegg til altså Colombia.

Våpnene han skal ha solgt til Farc, antakelig over en periode på over et år, omfatter blant annet Kalasjnikover, raketter og trolig bakke-til-luft-missiler.

Ifølge New York Times vil Bout nå bli fraktet til USA og siktet der for å ha «forsynt en terroristorganisasjon med materiell støtte».

- Dette er veldig gode nyheter for rettferdigheten og for håndhevingen av internasjonal lov, sier Stephan Rapp, sjefanklager ved FNs krigsdomstol i Sierra Leone, til Times Online.

Sein arrestasjon

Bout, som er født i Tadsjikistan, snakker seks språk flytende og har angivelig bosted på en rekke steder i verden, blant annet Russland, Rwanda, Sør-Afrika og De forente arabiske emirater.

Det internasjonale samfunn har lenge vært klar over utstrekningen av Bouts forretninger, og det store spørsmålet nå er hvorfor i all verden han har fått holde på så lenge uten å bli tatt.

Forretningene hans har riktignok hatt en synkende kurve de seinere åra: Alle hans kjente konti og stråselskaper ble frosset i 2005, da tilknytningen til den krigsforbryteranklagede liberiske ekspresidenten Charles Taylor ble rullet opp, og året etter tok amerikanske myndigheter beslag i flyene hans.

I 2002 utstedte belgiske myndigheter en arrestordre mot ham på grunn av hvitvaskingsanklager. På den tida skal Bout ha brukt en liten belgisk flyplass som sin base i Vesten; han fløy fra Belgia til Sentral-Europa for å laste inn våpen, og tok deretter av med kurs for kjøperlandene.

Pinlig affære

Men pågripelsen av ham har altså drøyet helt til nå. Noe av grunnen kan være tjenestene han direkte og indirekte har solgt til FN og det amerikanske forsvaret:

Blant annet fraktet han 2500 franske FN-soldater til Rwanda da folkemordet var i emning, og flyene hans har levert nødhjelp for Verdens matvareprogram. I tillegg har Pentagon og underleverandørene deres betalt Bout millioner av dollar for transporttjenester i Irak og Afghanistan - selv i tida da han har vært ettersøkt.

Rettssaken som nå følger, kan dermed bli svært pinlig for helt andre enn den notoriske våpenhandleren:

I januar 2005 ble daværende viseforsvarsminister Paul Wolfowitz, kjent som en av haukene bak Irak-krigen, tvunget til å innrømme at USA gjorde forretninger med selskaper som i sin tur brukte underleverandører som leide fly fra selskaper knyttet til Bout.

Ifølge ABC News skjedde disse forretningene samtidig som Bout var en rømling internasjonalt, regnet som en av de største truslene mot amerikanske interesser - nærmest en nummer to etter Osama bin Laden. Interpol hadde utstedt arrestordre, og FNs sikkerhetsråd hadde gjort vedtak om reiserestriksjoner for våpenakrobaten.

Det stoppet ikke amerikanske myndigheter i å betale Bout-kontrollerte selskaper rundt 60 millioner dollar for å fly forsyninger inn i Irak under krigen - samtidig som Bouts piloter tanket gratis drivstoff for ytterlige millioner på amerikanskkontrollerte baser.

Selskaper som knyttes til Bout, har fløyet rundt 1000 - tusen - turer inn og ut av Irak på oppdrag for USA. 

- Begge deler

Disse opplysningene kommer fram i boka «Merchant of Death: Money, Guns, Planes, and the Man Who Makes War Possible», skrevet av journalistene Douglas Farah og Steve Braun.

- I en tid da USAs president har delt verden inn i dem som er med USA, og dem som er imot, er Bout begge deler, sier Farah og Braun.

En av forfatterne hevder overfor ABC News at Bout har tjent penger på amerikanerne så seint som i 2007 - etter at han blant annet skal ha sørget for at Hizbollah ble utstyrt med panserbrytende raketter under krigen mot Israel i 2006, og etter at han hadde levert våpen til krigsherrer i Somalia i forkant av oppblussingen av konflikten i landet i desember samme år.

Men nå er åpenbart smertegrensa nådd, også for amerikanske myndigheter. Blir Bout dømt i rettssaken, kan han regne med en svært lang fengselsstraff.

- Dette er nettopp hvorfor en internasjonal avtale om våpenhandel må på plass. En slik avtale vil lukke smutthull folk som Bout så lett utnytter til egen vinning, sier Oliver Sprague i den britiske avdelingen av Amnesty International til Times Online.

KUNDE: Liberias ekspresident Charles Taylor, fra tida da han var geriljaleder. Nå står han anklaget i Haag for forbrytelser mot menneskeheten - blant annet.
KUNDER: Både Taliban og Nordalliansen skal ha nytt godt av Bouts virksomhet i Afghanistan.
PINLIG: Daværende viseforsvarsminister og seinere avgått verdensbanksjef Paul Wolfowitz måtte i 2005 innrømme at han visste om at Bout indirekte sto på det amerikanske forsvarets lønningsliste.
DRO NYTTE AV BOUT: Amerikanske styrker i Irak nøt godt av Bouts transportfly; han skal ha stått for hele 1000 flyginger inn og ut av Irak med forsyninger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media