Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødens havn

TROMSØ (Dagbladet): I løpet av fem måneder har fire menn druknet i havnebassenget i Svolvær. Alle var påvirket av alkohol da de falt i vannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til de fire som har druknet i Svolvær, har en person druknet i havnebassenget i Kabelvåg, bare seks kilometer unna.

Alle fem druknet idet de skulle gå om bord i båt etter fest på byen. Natt til i går krevde havna i Svolvær sitt hittil siste offer.

- Det er en kjent sak at fiskere er glade i en tur på byen når de har fri. Kombinasjonen av alkohol og båtliv er slett ikke bra, sier kommunelege Morten Bain i Vågan kommune.

Drikkekultur

Under Lofotfisket - som pågår nå - samles det ekstra mange båter ved kaia i Svolvær. Ingen har druknet under fiske, ulykkene har skjedd ved kai om natta.

- I alle år har fiskerne tatt seg en «tynn en» når de har fri. Det er en gammel kultur som er vanskelig å endre, sier kommunelegen.

Morten Bain mener kaianlegget i Svolvær holder god standard. Men stor forskjell mellom flo og fjære kan gjøre det svært vanskelig å gå om bord etter en tur på byen - spesielt hvis det er fjære.

Uakseptabelt

- Flere flytebrygger ville trygget forholdene, mener Morten Bain.

Han har ikke noe godt svar på hva som kan gjøres for å hindre flere ulykker, men mener at fiskernes organisasjoner må på banen.

- Holdningsskapende arbeid og fokus på sikkerhet i havna er rett medisin, sier kommunelegen.

Lensmannsbetjent Johnny Holen ved Svolvær politistasjon mener enkelte ting bør gjøres for å sikre kaiområdet.

- Flere livbøyer og mer lys vil gjøre havna sikrere, sier Holen, som mener det bør settes ned en arbeidsgruppe for å se på ulike tiltak.

- Så mange ulykker på så kort tid er helt uakseptabelt, sier lensmannsbetjent Johnny Holen ved Svolvær politistasjon.