Dødens lange arm

USA har meldt seg ut av det tvilsomme selskap av land som henretter mordere under 18 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TIRSDAG bestemte USAs høyesterett at mindreårige mordere ikke skal dømmes til døden. Motstandere av dødsstraff har grunn til å triumfere, fordi høyesterett behandlet samme tema for 16 år siden med motsatt resultat. Et flertall mente den gangen at det ville være grunnlovsstridig å fjerne dødsstraff for mindreårige. Men i 2003 måtte et mindretall i høyesterett godta at det ble slutt på dødsstraff for mentalt tilbakestående mordere i alle delstater. Og nå altså for 16- og 17-åringer. Land som fremdeles henretter mindreårige er Jemen, Nigeria, Iran, Pakistan, Saudi-Arabia, Kina og Kongo. Ikke akkurat et godt selskap for en supermakt med demokrati og menneskerettigheter som eksportvare.

HØYESTERETTS avgjørelse redder 72 unge mennesker ut fra dødscellene i 12 delstater. Bare i Texas sitter det 29 mindreårige på dødsceller. Nå blir straffen fengsel på livstid uten en eneste permisjon. Et knapt flertall i høyesterett, fem mot fire, mener at dødsstraff for mindreårige må defineres som «en grusom og uvanlig straffeutmåling» slik det står i den amerikanske grunnlovens 8. lovtillegg. Det er verd å merke seg at 19 mindreårige er blitt henrettet i USA siden 1990.

FLERTALLETS FEM dommere legger til grunn at 30 delstater, fem flere enn for 16 år siden, ikke har dødsstraff for mindreårige. Og at flere delstater dømmer mindreårige til dødsstraff, men lar dem bli sittende på dødsceller uten å henrette dem. Dommerne har også lagt vekt på internasjonal anseelse hvor dødsstraff generelt ikke er akseptabelt. Og det er her mindretallets sterkeste dødsstrafftilhenger i amerikansk høyesterett, Antonin Scalia, ser rødt.

ANSTENDIGHET definerer vi amerikanere selv, er hans motsvar til tirsdagens viktige avgjørelse. Det nifseste er likevel høyesterettsdommer Scalias snarrådige hjerne. For i flertallets begrunnelse legger høyesterettsdommer Anthony Kennedy blant annet til grunn at mindreårige har begrenset mental kapasitet og kan lettere enn voksne bli negativt påvirket. Dermed er det juridiske felt lagt åpent for å innskrenke mindreåriges rettigheter på andre områder. Som Dana Mulhauser påpeker i The New Republic har abortmotstanderne fått nye muligheter. Og Scalia er blant høyesterettsdommerne som helst ser hele dagens abortlov fjernet.

I DISSENSEN skriver Scalia at «vi er kjent med at det i det minste finnes noen mindreårige som er modne nok til å ta vanskelige avgjørelser som innebærer moralske betraktninger». Han minner om at abortregler som krever varsling av foreldre er fjernet. Og han sier like ut at «å bestemme seg for å ta en abort er en mye vanskeligere avgjørelse for et ungt menneske enn å bestemme seg for å drepe et uskyldig menneske med kaldt blod». Det skal bli spennende å se hva som kommer til skje med den amerikanske dødsstraffen i åra som kommer. Og abortloven.