Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødens måned for USA

Volden i Irak er Bush-administrasjonens kattepine. Men nå har de en plan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Denne måneden har vært den mest dødbringende for amerikanske styrker i Irak dette året. Så langt i oktober har minst 85 av president Bushs landsmenn mistet livet, mens FN anslår at 100 irakere dør daglig som følge av krigen.

Tapstallene kommer svært ubeleilig for Bush og republikanerne. Irak er blitt demokratenes yndlingstema og republikanernes kattepine før kongressvalget 7.november.

I går meldte The New York Times at Bush-administrasjonen har en plan for Irak.

Konkrete delmål

Ifølge avisen vil amerikanerne før året er omme presentere en detaljert tidsplan for den irakiske statsministeren Nouri al-Maliki. Planen, som ennå ikke er ferdig utarbeidet, vil inneholde konkrete delmål som den irakiske regjeringen må oppnå.

Blant annet må al-Maliki sørge for å avvæpne militsgrupper. General George W. Casey Jr., som er med på å formulere tidsplanen, har også sagt at han innen året er omme ønsker at seks til sju av i alt 18 provinser havner under irakisk sikkerhetskontroll. Til nå er det bare tilfellet for to av provinsene.

Det er også sannsynlig at planen innebærer at irakerne overtar amerikanske militærbaser i landet.

For Bush-administrasjonen begynner det å haste.

image: Dødens måned for USA

- Vi prøver å komme opp med en plan for å få irakerne til å ta ansvar, å dytte dem fremover fordi det nærmer seg tidspunktet. Vi kan ikke være der for alltid, sier en kilde i Det hvite hus til The New York Times.

Ubekreftede kupprykter

Og mens det i de siste ukene er blitt arbeidet på spreng for at USA skal løse situasjonen i Irak, har ryktene om kupp surret over både den irakiske, amerikanske, såvel som den britiske hovedstaden.

Kuppryktene går ut på at tidligere statsminister Ayad Allawi skal gjeninnsettes som sjef i Irak, og at han skal lede en regjeringskommisjon på fem personer.

Disse ubekreftede påstandene er av Allawi karakterisert som en aprilspøk.

Bush-administrasjonens tidsplan nevner ingen ting om å erstatte den sittende al-Maliki, som mandag i forrige uke så seg nødt til å ta en telefon til Bush for å forsikre seg om at han satt trygt i statsministerstolen.

I Irak-planen blir det derimot tatt til orde for et skifte i amerikansk militærstrategi og andre former for straffereaksjoner overfor den irakiske regjeringen.

Vil ha planen nå

BILBOMBENE DREPER: Irakiske kvinner sørger over at bilbomber har tatt enda flere liv i hovedstaden Bagdad i dag. Fire mennesker døde og fire ble såret under bombeangrepet i dag morges. Foto: EPA/Scanpix
BILBOMBENE DREPER: Irakiske kvinner sørger over at bilbomber har tatt enda flere liv i hovedstaden Bagdad i dag. Fire mennesker døde og fire ble såret under bombeangrepet i dag morges. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Men planen for det «nye Irak» kommer for sent, mener demokratene. Det hjelper ikke å komme med løfter om en plan før valget og så vente til årsskiftet med å presentere den. Demokratene vil ha alle kortene på bordet - nå.

- Vi burde ikke vente med så viktige ting til året er omme. Vi burde gjøre noe nå. Vi burde gjort det for lenge siden, sier senator Carl Levin til Fox News.

I tillegg til å kritisere Bush-administrasjonens motvilje mot å endre kurs i Irak, mener den demokratiske senatoren at når Irak-planen endelig kommer, må den kunne si når amerikanske tropper skal trekke seg ut av Irak.

- Vi burde ikke vente til etter våre valg med å fortelle irakerne at vi er nødt til å sette et tidspunkt for når vi skal begynne tilbaktrekkingen fra Irak. Fordi uten presset om at våre tropper vil forlate Irak om noen få måneder, kommer ikke irakerne til å gjøre det eneste de må gjøre, nemlig å løse de politiske uenighetene, sa Levin under den tv-sendte debatten om Irak.

- Ikke få panikk

Imens har Iraks visestatsminister Barham Salih satt seg på flyet til London for å be Tony Blair og resten av Storbritannia om ikke å gi opp landet de var med på å invadere.

- Jeg tror ikke det er noen mulighet for det internasjonale samfunnet å stikke av. Iraks skjebne er vital for resten av Midtøsten og verdensordenen, sa visestatsminister Salih til nyhetsbyrået Reuters i dag.

London-besøket kommer etter at sjefsgeneral Richard Dannatt høstet politisk storm tidligere denne måneden ved å si at britiske tropper burde trekke seg ut av Irak så snart deres tilstedeværelse gjør sikkerhetssituasjonen verre.

Hva mener du Bush-administrasjonens plan for Irak burde inneholde?

<B>DEN MEST DØDBRINGENDE: </B> Oktober har vært den mest dødbringende måneden for amerikanerne i Irak dette året. Melissa Garvin feller sine tårer over ektemannen som døde i Al Anbar-provinsen i Irak i begynnelsen av oktober.
<B>MÅTTE RINGE BUSH: </B>Forholdet mellom Bush-administrasjonen og den irakiske regjeringen i Bagdad skal være så spent at mandag for en uke siden ringte Iraks statsminister for å forsikre seg om at han ikke var på vei ut. Bildet viser president George W. Bush på telefonen med Nouri al-Maliki.
<B>RUNDT 3000 DØDE: </B>Dette bildet av amerikanske omkomne i Irak ble publisert forholdsvis nylig. Dødstallene for amerikanerne nærmer seg nå 3000.