Dødens trekløver i eks-Jugoslavia har møtt sin skjebne

Nå er den siste tatt.

ARRESTERT I DAG: Ratko Mladic ble i dag arrestert i Serbia. Foto: Sava Radovanovic/AP
ARRESTERT I DAG: Ratko Mladic ble i dag arrestert i Serbia. Foto: Sava Radovanovic/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagens melding om at den fryktede serbergeneralen Ratko Mladic endelig er tatt, setter punktum for en jakt som har pågått siden serbiske nasjonalistfantasier om et «Stor-Serbia» brøt sammen mot slutten av 1990-tallet.

Som leder for den bosniske serberhæren, holdes Mladic ansvarlig for etnisk rensing og grusomheter i en skala som de færreste på forhånd trodde ville gjenta seg i etterkrigstidens Europa.

Mladic var del av trekløveret som iscenesatte og gjennomførte mye av dette.

Døde på cella Den første i dette trekløveret, Serbias tidligere president Slobodan Milosevic, døde 11. mars 2006 på cella i nærheten av Haag.

Hatet og nasjonalismen lå allerede og ulmet i restene av den smuldrende republikken Jugoslavia, men som serbisk president fra 1989 pustet Milosevic så kraftig til glørne at det omskapte mye av Balkan til en krigsskueplass.

Prisen for krig og omfattende etnisk rensing i det tidligere Jugoslavia ble ifølge Washington Post til slutt 200 000 døde sivile, og millioner på flukt.

I 1999 angrep NATO-fly serbiske styrker, etter rapporter om tiltakende grusomheter mot kosovoalbanere som ville ha sin uavhengighet. Det ble begynnelsen til slutten for Milosevic, som måtte gå av året etter.

Ikke selvmord Milosevic ble det første statsoverhodet som måtte stå til rette for sine forbrytelser foran krigsforbryterdomstolen i Haag.

Da han døde, hadde Milosevic tilbrakt de siste fire årene av sitt liv på tiltalebenken, og hadde fortsatt ikke fått sin dom.

En vakt fant ham livløs på senga.

Ingen ting tydet ifølge Washington Post på at den hjertesyke Milosevic hadde begått selvmord.

Den første i trekløveret var eliminert.

Psykiater og kriger Den 18. juli 2008 var det Radovan Karadzic' tur.

Han ble arrestert i en buss i Beograd, etter å ha levd et år i skjul. Etter sigende hadde han livnært seg ved å selge potensfremmende amuletter.

Også Karadzic ble utlevert til domstolen i Haag, hvor han er tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten, massedrap, mishandling, voldtekt, ran og etnisk rensing.

Karadzic var leder for det serbiske partiet i Bosnia-Hercegovina, som tidligere var en del av Jugoslavia. Han var poet og psykiater, og
samtidig en nådeløs kriger for serbisk overherredømme.

Massehenrettelser I 1992 ble han president i republikken som serberne proklamerte i Bosnia-Hercegovina.

Bosnia-krigen mellom muslimer og etniske serbere begynte det året, og pågikk til 1995. Den ble preget av massehenrettelser, voldtekter, etnisk rensing og andre grusomheter.

Karadzic ble stående igjen som den øverste ansvarlige, sammen med sin leder for hæren, Ratko Mladic.

Nå er også Ratko Mladic arrestert.

Dødens trekløver er uskadeliggjort. Drømmen om «Stor-Serbia» kan være gravlagt for godt.

DØDELIG TREKLØVER: USA offentliggjorde den 2. mars 2000 denne plakaten, hvor de ber om hjelp til å stille dette trekløveret for retten: Den tidligere serbiske presidenten Slobodan Milosevic, Radovan Karadzic som var president for serbernes selv-proklamerte republikk i Bosnia-Hercegovina, og de bosniske serbernes hærleder general Ratko Mladic. Foto: AFP/George Bridges.
DØDELIG TREKLØVER: USA offentliggjorde den 2. mars 2000 denne plakaten, hvor de ber om hjelp til å stille dette trekløveret for retten: Den tidligere serbiske presidenten Slobodan Milosevic, Radovan Karadzic som var president for serbernes selv-proklamerte republikk i Bosnia-Hercegovina, og de bosniske serbernes hærleder general Ratko Mladic. Foto: AFP/George Bridges. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer