Dødens triumf

Normalt er det liten ære forbundet med ansvaret for mord eller død. Det gjelder ikke den svenske krigerkongen Karl 12.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DESEMBER I HALDEN har lite lys og lite varme. Slik var det også i skyttergravene foran Fredriksten festning den 11. desember 1718. Det var rått, sykdom florerte og nordmennene i «Jomfruen på høyden» som festningen het på folkemunne) pepret fienden med datidas klasebomber, dvs. kanonskudd bestående av jernskrot eller småkuler. I krigens kaos traff et skudd krigerkongen Karl 12. som døde momentant. I 290 år har nordmenn og svensker kjempet om ansvaret for den dødelige kulen. Ikke på grunn av skam, men fordi krigerkongens død kan brukes politisk – også i vår tid.

DEN SVENSKE kongens død var en internasjonal begivenhet i sin tid, og har siden vært en politisk kriminalhistorie. Allerede få dager etter hans fall, florerte ryktene om at Karl var skutt av sine egne. Sverige fikk sin egen dolkestøtslegende: Bare et nedrig bakholdsangrep fra en forræder kunne felle Sveriges Napoleon. På norsk side har det hardnakket vært hevdet at en norsk skarpskytter skjøt denne blågule fascisten, en påstand som passet bra i nasjonsbyggingen på 1800-tallet og seinere. I dag brukes Karl 12’s dødsdag bl.a. som oppmarsj for svenske nazister. De er trolig uvitende om at Karl 12. innførte religionsfrihet for muslimer i Sverige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.