«Dødens vei» ødelegger for våpenhvilen i Syria

Nødhjelp kommer ikke fram.

CASTELLO: Motorveien inn til Aleppo har fått kallenavnet Dødens vei. Nå kommer ikke nødforsjyninger inn til de beleirede områdene, ettersomveien fortsatt ikke er demilitarisert. Foto: Beha el Halebi / Anadolu Agency / Scanpix
CASTELLO: Motorveien inn til Aleppo har fått kallenavnet Dødens vei. Nå kommer ikke nødforsjyninger inn til de beleirede områdene, ettersomveien fortsatt ikke er demilitarisert. Foto: Beha el Halebi / Anadolu Agency / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tre dager etter at våpenhvilen trådte i kraft i Syria venter de sivile fortsatt på sårt tiltrengt nødhjelp.

HOVEDVEI: Motorveien, som har fått tilnavnet «Dødens vei», eller «Death road«» går tvers igjennom Aleppo, og regnes som den eneste veien inn i den østlige delen av byen. Foto: Scanpix
HOVEDVEI: Motorveien, som har fått tilnavnet «Dødens vei», eller «Death road«» går tvers igjennom Aleppo, og regnes som den eneste veien inn i den østlige delen av byen. Foto: Scanpix Vis mer

Årsaken er at den strategiske Castello-veien inn til Aleppo fortsatt ikke er demilitarisert.

«Dødens vei»

20 lastebilder fylt med en måneders matforsyning til 40.000 mennesker står fremdeles fast på den tyrkiske grensa, til sikkerhetsgarantiene er på plass.

Motorveien, som har fått tilnavnet «Dødens vei», eller «Death road«» går tvers igjennom Aleppo, og regnes som den eneste veien inn i den østlige delen av byen.

Langs veien ligger bilvrak og øelagte lastebiler, og bygningene man passerer er fullstendig utbombet, skriver CNN.

- Veien lukter råttent kjøtt og brent metall, og den er dekket av røyk etter kamper, sier Dr. Samer Attar som kjørte på Castello-veien i sommer.

- For hvert minutt som gikk føltes døden nærmere, sier han til NTB.

- LUKTER: - Veien lukter råttent kjøtt og brent metall, og den er dekket av røyk etter kamper, sier Dr. Samer Attar som kjørte på Castello-veien i sommer. Foto: Beha el Halebi / Anadolu Agency
- LUKTER: - Veien lukter råttent kjøtt og brent metall, og den er dekket av røyk etter kamper, sier Dr. Samer Attar som kjørte på Castello-veien i sommer. Foto: Beha el Halebi / Anadolu Agency Vis mer

- I brann

Aleppo har vært under konstant bombardement de siste ukene. Behovet for mat og medisinsk utstyr til de beleirede områdene er prekær.

Ifølge Russland skulle syriske regjeringsstyrker ha sagt seg villige til å trekke seg tilbake fra veien innen klokka 06 lokal tid torsdag, ifølge NTB.

Men eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyser torsdag formiddag at regjeringsstyrkene fremdeles er tilstedeværende og at det ikke har kommet noen offisiell kunngjøring om en faktisk tilbaketrekning.

Ifølge Moskva har en brann blusset opp på ruta, noe som forsinker tilbaketrekningen.

Sikkerhetsgaranti

FNs generalsekretær Ban Ki-moon krever nå en sikkerhetsgaranti for at nødhjelpen skal transporteres inn i landet, skriver NTB.

Den humanitære situasjonen er spesielt kritisk i den østlige delen av byen Aleppo, der nærmere 250 000 sivile er beleiret av regjeringsstyrker.

FAKTA

  • Over 301.000 mennesker har hittil blitt drept i Syria, siden borgerkrigen brøt ut i 2011, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).
  • Omtrent 17,9 millioner mennesker bor fremdeles i det krigsherjede landet. Før krigen var antallet 24,5 millioner.
  • Over 6 millioner er internt fordrevne flyktninger.
  • Ifølge FN har 13,5 millioner mennesker behov for humanitær hjelp. 4,5 av disse befinner seg i vanskelig tilgjengelig områder. (Kilde: NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer