Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødens vei

De er på flukt nordover fra den sørlige delen av Aceh-provinsen til provinshovedstaden Banda Aceh. De har gått i seks dager og levd på kokosnøtter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Banda Aceh ligger også i ruiner, men der kan de kanskje få hjelp.

-  Det verste er likene. Jeg er redd for likene, særlig om natta.

Det sier Ramli Ali (30), som jobbet på et sykehus i byen Calang 150 kilometer sør for Banda Aceh, til nyhetsbyrået Reuters.

Han har manglet mat og vann, men det verste er alt han har sett under den lange og strabasiøse marsjen de siste dagene.

Han har gått langs ei kyststripe der det ikke har vært liv og der alt er ødelagt. Hele veien har han gått forbi likene av flodbølgekatastrofens ofre.

Tenker på de døde 

-  Jeg har prøvd å sove på høydedragene under trærne, men jeg har ikke klart det. Jeg har tenkt på de døde hele tida, sier Ramli Ali.

Ali sjøl overlevde fordi han løp opp på en liten fjelltopp da han hørte om flodbølgen som var på vei. Byen Calang ble totalt ødelagt.

 TUNG MARSJ:  Indonesere fra Leupung-distriktet, 40 km sørvest for Banda Aceh, på vei mot hovedstaden. Med seg bærer de det lille de har igjen etter flodbølgekatastrofen. Foto: Scanpix/Reuters
TUNG MARSJ: Indonesere fra Leupung-distriktet, 40 km sørvest for Banda Aceh, på vei mot hovedstaden. Med seg bærer de det lille de har igjen etter flodbølgekatastrofen. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Hundrevis av mennesker i ytterste nød kommer gående langs det som er igjen av landeveien, fra Calang og andre byer og landsbyer. De har gått i vann og gjørme og har måttet klatre over svære trestammer som ble revet opp med rota av de voldsomme vannmassene.

Noen som bor i Banda Aceh og har sine familier lenger sør, har prøvd å komme seg til hjemtraktene, men har gitt opp.

Prøver med båt

-  Jeg går tilbake til Banda Aceh. Jeg har gått i to dager for å nå byen Meulaboh, men jeg klarte det ikke. sier 19-årige Mira til Reuters. En tredel av innbyggerne i Meulaboh har trolig omkommet. Det bodde mellom 30 000 og 40 000 mennesker i byen, kanskje enda flere.

Reuters treffer Ramli Ali og de andre overlevende i Leupung-distriktet bare fire mil sørvest for Banda Aceh. Ingen hjelp har hittil kommet fram. Den eneste muligheten å komme dit på er til fots eller på motorsykkel.

Fremdeles lå det tusenvis av lik i Banda Aceh i går. De satt fast i trær, eller lå under ødelagte biler, i ruiner av hus eller i gatene.

Det mangler fremdeles nok frivillige til å samle opp likene, og det fins på langt nær nok likposer. I tillegg har ikke lastebilene nok bensin til å frakte omkomne til massegravene.

Dør av sykdommer

De fryktede epidemiene har ikke brutt ut, men skadde og svekkede flomrammede bukker nå under av infiserte sår og luftveisinfeksjoner. Mangelen på medisiner og helsepersonell er skrikende.

-  Mange har svelget store mengder forurenset vann og har pådratt seg lungesykdommer. De fem siste dagene er mange døde som følge av dette, sier Agoes Kooshartoro, teamleder for Indonesias Røde Halvmåne til nyhetsbyrået AFP.

Unicef uttalte fredag at helsesystemet i Banda Aceh har brutt fullstendig sammen.

-  Problemet er alle skadde som blir liggende uten tilsyn. Skadene kan være små, men hvis de ikke får riktig behandling er det likevel svært sannsynlig at de kommer til å dø, sier Unicefs kommunikasjonsdirektør John Budd til AFP.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media