«Dere må flykte klokka ni om morgenen».

«I hånda må dere holde oppe et hvitt flagg».

«Uansett hva som skjer langs veien, må alle holde blikket rett fram og fortsette å gå».

Langs den få kilometer lange veien fra nord-Gaza til den «trygge» sonen lengre sør, forteller palestinske flyktninger om rystende syn.

Dødens vei

Publisert
Sist oppdatert

Det finnes nesten ikke bilder.

Journalistene på Gaza er få, og enda færre er i områdene den israelske hæren har tatt full kontroll over. De få videosnuttene som har kommet ut, er i stor grad filmet av flyktninger selv.

Gaza har i nesten to uker vært delt i to av den israelske hæren (IDF).

I nord jakter den israelske hæren på Hamas-krigere, kommandosentre og våpenlagre. Det bombes over alt, og den humanitære situasjonen omtales av samtlige internasjonale organisasjoner som svært alvorlig.

Helt siden Israel gikk til krig mot Hamas, som svar på terrorangrepet den 7. oktober, har de bedt palestinerne om å flykte sør for elva Wadi Gaza.

Hver morgen, ved soloppgang, har hundrevis av skrekkslagne familier forlatt sine hjem for å flykte. Mange bærer på babyer og små barn. Andre skyver sine eldre i rullestoler.

- Lik langs veien

Dagbladet har vært i kontakt med en rekke palestinere som har gått, eller kjenner andre som har flyktet denne ruta, som de siste to ukene har vært omringet og kontrollert av israelske soldater (se kartet under).

Flyktningene forteller om både nakenvisitasjoner og henrettelser.

- Turen var omtrent like vanskelig som bombingen - det var veldig ydmykende, sier Saadi (61) gjennom sin sønn til Dagbladet.

Flukten brakte ham rett tilbake til 1948, da minst 750 000 palestinere ble fordrevet fra Israel og til de arabiske nabolandene, hvor palestinere fremdeles lever i flyktningleirer.

Saadi bar med seg sine viktigste eiendeler i en liten ryggsekk.

- Vi dro samlet fra midt i Gaza by og gikk forbi israelske styrker og stridsvogner. Det var lik, også av barn, langs veien. 20 meter unna var det en som ble skutt. Han gikk ut av linja og ble skutt i hodet, sier Saadi.

FN-kontoret for palestinske flyktninger meldte tisdag 14. november at 1 millioner mennesker er blitt fordrevet på én uke. Video: Reuters og AP. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Også IT-studenten Tariq Yaghi så stridsvogner og «døde kropper til høyre og venstre», inkludert «døde barn».

- Det var ikke en tur, det var tortur, sier Tarik Yaghi, som før krigen studerte IT ved Det islamske universitetet i Gaza, til NBC.

Dagbladet har vært i kontakt med IDF, som ikke vil kommentere de konkrete påstandene i denne saken, uten å få oppgitt spesifikke tidspunkter og koordinater for hver enkelt hendelse.

- I sterk kontrast til Hamas' tilsiktede angrep på israelske menn, kvinner og barn, følger IDF internasjonal lov og tar mulige forholdsregler for å redusere sivil skade, skriver IDF i en e-post.

Hundretusener fanget

Selv om Israel har bedt alle palestinere flykte sørover i en måned, har «hundretusener» palestinere blitt igjen i det nå israelskkontrollerte nord, ifølge FN.

- Dette er mennesker som enten ikke ønsker - eller klarer - å dra til sør på grunn av de voldsomme kampene, sier Jens Laerke, talsperson for OCHA, til Dagbladet.

GRUSOM FLUKT: Hundretusener av palestinere lever fortsatt i det nordlige Gaza, der kampene herjer mellom Hamas og israelske soldater. Hver dag flykter tusenvis av dem sørover, og flere omtaler turen som «tortur». Foto: Reuters
GRUSOM FLUKT: Hundretusener av palestinere lever fortsatt i det nordlige Gaza, der kampene herjer mellom Hamas og israelske soldater. Hver dag flykter tusenvis av dem sørover, og flere omtaler turen som «tortur». Foto: Reuters Vis mer

Dagbladet har pratet med flere palestinere, som sier de «foretrekker å dø hjemme enn mens de flykter», siden «ikke noe sted i Gaza er trygt».

Et eldre ektepar fra Fredrikstad var i Gaza for å besøke barn og barnebarn da krigen startet. Nå er de og storfamilien fanget i nord.

- Det er mye bombing. De har ikke mat eller vann, og mannen har dårlig helse etter to slag og diabetes. Kona kan ikke gå selv. Stakkars dem, sier norsk-palestinske Lubna Hassouna, som til vanlig pleier å hjelpe ekteparet hjemme i Fredrikstad.

Fredag i forrige uke var sist hun hadde kontakt med ekteparet.

- Jeg har ikke fått svar, og jeg ser at meldingen ikke er lest. Jeg håper at de lever, sier Hassouna.

DØDENS VEI: Her samles palestinere i Gaza by, før de flykter sammen på det helseministeren i Gaza kaller for «lite annet en dødskorridorer». Foto: Ap / NTB
DØDENS VEI: Her samles palestinere i Gaza by, før de flykter sammen på det helseministeren i Gaza kaller for «lite annet en dødskorridorer». Foto: Ap / NTB Vis mer

- Spises av hunder

Sykehusene i Nord-Gaza fungerer ikke lenger. Ingen hjelpeorganisasjoner jobber her nå. Det er for farlig. Derfor flykter hver dag tusentalls nye palestinere fra nord, på hovedveien.

Instruksen de som skal flykte får fra andre palestinere, for å holde seg i live, er som følger:

«Møt opp midt i Gaza by om morgenen. Gå samlet rolig langs hovedveien, Salah al-Din. Ikke kle deg fargerikt og ha med deg minst mulig. Når dere ser israelske soldater og stridsvogner, må dere se rett fram. Gå rolig, vis fram id-kort og hvitt flagg. Mister du noe på bakken, ikke plukk det opp».

Samme ordlyd blir gjentatt av flere palestinere til Dagbladet.

Det som før 7. oktober var Gazas travleste hovedvei, Salah el-Din, er nå blitt en fluktrute for titusenvis av sivile.

IDF sier de har åpnet en humanitær «korridor» langs hovedveien, mens palestinere forteller om grufulle syn og opplevelser her. En venn av norsk-palestinske Abdallah Abudayya så følgende:

- Han fortalte om kroppsdeler på veien. De lukter, og spises på av hunder som heller ikke finner mat. Det er forferdelig å høre, sier Abudayya til Dagbladet.

- Henrettelser foran barn

Mangel på bensin gjør at den eneste måten å nå veien på, er til fots eller ved hjelp av esel og kjerre. En mann som i dag er i Sør-Gaza forteller til Dagbladet at nevøen hans gjennomførte denne gåturen sist lørdag.

Han flyktet med kona og deres fire døtre, alle under 11 år.

Sammen med en stor gruppe flyktninger gikk de sammen på Salah al-Din-veien. Da de kom til områdene med stridsvogner og israelske soldater, holdt alle opp ID-kortene sine. Soldater hadde kameraer og mikrofoner, ifølge ham.

- Folk fra gruppen ble ropt opp og bedt om å stå ved siden av hverandre. En mann med hvit kjortel ble ropt til og bedt om å lese opp ID-nummeret sitt. Før han rakk å fullføre det, ble han skutt i hodet av en snikskytter, forteller firebarnsfaren.

Han skal også ha sett mange andre lik på samme sted, blir Dagbladet fortalt. Hva som har vært tilfellet med disse og bakgrunnen deres, kjenner han ikke til.

- Henrettelsene skjer altså foran hele gruppen, inkludert små barn, sier mannen, som Dagbladet har valgt ikke å navngi av sikkerhetshensyn.

- Måtte etterlate sønnen

Mannen som nå er i det sørlige Gaza forteller om en annen bekjent som også var vitne til en henrettelse foran øynene på ham og hele hans familie.

Ingen skal ha hatt mulighet til å gjøre noe, og de var tvunget til å etterlate den drepte mannen der han ble skutt.

Det fortelles også om ei mor som så sønnen bli skutt på samme sted. Også hun måtte etterlate sønnen sin her. Flere steder langs veien forteller også andre at de skal ha observert lik i gatene. Fugler skal ha startet å spise på likene.

- Lukten er uutholdelig, sier én til Dagbladet via en bekjent.

I en beskutt bil er det blitt observert en død kvinne og ei ung jente. Også en rekke andre medier, deriblant AP, har fått liknende beskrivelser fra flyktninger.

- Veien er lang. Her gikk vi forbi menneskekropper som var revet i stykker, og barna er utslitte. Gamle klarer ikke å gå, sier en ikke-navngitt kvinne til CNN.

Hun flyktet i forrige uke.

- Vi så ødeleggelse og døde kropper over alt. Soldatene i stridsvogner krever å få gjennomsøke ungdommene. Vi så en mann som ble kledd av, forteller kvinnen.

«Dødskorridorer»

Lørdag ble det også gitt tillatelse for at palestinere kan flykte til Sør-Gaza via kystveien i den palestinske enklaven.

En video som av Faktisk er verifisert til nettopp denne kystveien på Gaza, Al Rashid, viser også mange lik.

Talsperson fra Gazas helsedepartement, Ashraf al-Quidra, har omtalt de humanitære korridorene som «lite annet en dødskorridorer». Også han hevder at lik er blitt liggende i veien i dagevis, og har bedt Røde Kors om å bistå lokale ambulanser med å hente likene, skriver AP.

Israel har altså en annen forklaring på likene.

Både Israels militære og statsminister Benjamin Netanyahu har forklart at deres tropper ble beskutt av Hamas i det de forsøkte å opprette sivile korridorer, og at Hamas aktivt hindrer sivile i å dra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer