- Dødfødt prosjekt

HALSA (Dagbladet): - Nå må de innse at Keiko-prosjektet er dødfødt. Det er like galt som å sette en sirkuselefant ut i villmarka, sier naturfotografen Per Eide og hans kompanjong Berit Lyngstad, som dykket med kjendishvalen i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De har mange ganger dykket med ville spekkhoggere og filmet dem. I går dykket de med Keiko i Skålvikfjorden på Nordmøre- og opplevde det som en gedigen nedtur.

- Det er trist å dykke med dette lobotomerte dyret. Han oppfører seg helt merkelig. Keiko er den slappeste spekkhoggeren jeg noen gang har sett, sier Lyngstad.

De er et frilans fototeam, som gjør ulike jobber, men opplever det å filme under vann som det aller mest fascinerende. Selv om de dykket med Keiko i går, understreker de at de holdt avstand og ikke tok på hvalen. De mener det er viktig å behandle dyrene med respekt.

- Keiko bør tas vare på i et slags semi-fangenskap, der han kan ftres, men samtidig få være i fred for folk, mener Lyngstad og Eide.

Den amerikanske forskeren Colin Baird, som er operasjonsleder for det islandske Keiko-prosjektet, vil ikke si at det er dødfødt.

- Vi jobber oss stadig framover med Keiko, så det er for tidlig å si om prosjektet mislykkes.

Forskeren er likevel bekymret for at hvalen ser ut til å ha slått seg til ro i Skålvikfjorden.

- Dette skjer fordi det åpenbart er folk som mater og oppmuntrer ham til å bli her, sier Baird.