Døds- stuntet i Paris

Kameratene sto og så på da den norske basehopperen (31) styrtet inn i siden på Eiffeltårnet. Det er livsfarlig, men likevel er natthopping fra tårnet populært.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pågrepet før dødshoppet

PARIS/OSLO (Dagbladet): -  Han plystret på oss, og vi så opp på tårnet. Så hoppet han ut, forteller 31-åringens kamerat til Dagbladet.

Ulykken skjedde mandag kveld i titida. 31-åringen og kameraten hadde begge planlagt å hoppe fra det øverste platået i Eiffeltårnet. Der var imidlertid sikkerhetstiltakene for gode til at de kunne gjennomføre et hopp. Kameraten torde ikke å hoppe fordi sikkerhetsvaktene hadde ransaket sekken hans, og rotet i fallskjermen. Han gikk ned på bakken, mens 31-åringen ble igjen og kastet seg ut fra det nest øverste platået. Han traff det nederste platået, og døde momentant.

Han skal ha hatt et kamera festet på hjelmen.

Reklamefilm

Mannen er en erfaren basehopper, og skal ifølge venner ha gjennomført mellom 200- 300 hopp. Denne gangen var han i Paris sammen med en basehoppkamerat og to andre venner for å promotere klesmerket «Impact».

Merket skulle produseres av det nystartede firmaet «Basic Impact», drevet at 31-åringen, hans svoger og kameraten som var med opp i Eiffeltårnet.I avhør med politiet skal det ha kommet fram at ulykkeshoppet ble filmet. Dette avkrefter 31-åringens kamerat.

-  Vi hadde tenkt å filme hoppet, men omstendighetene gjorde at vi droppet det. Vi har filmet tidligere hopp som vi skulle bruke til promotering av klesmerket, forteller han.

Like før han hoppet, henvendte 31-åringen seg til norske Tove Rasch og sønnen hennes Sebastian som sto på det nest øverste platået. Han ville ha hjelp til å komme over nettingen.

Ville ha hjelp

-  Han spurte om vi ville hjelpe ham. Han sa at han var fallskjermhopper. «Jeg skal hoppe ut,» forteller Rasch.

Rasch ble overrasket over forespørselen fra mannen og spurte om det var lovlig.

-  «Nei, men jeg skal hoppe,» sa han. -  Han virket overrasket og litt skuffet over at vi ikke ville hjelpe. Han var rolig og virket veldig bestemt på at dette skulle han gjøre.

Rasch og sønnen gikk bare noen skritt før han likevel hoppet ut. Sekunder seinere hørte de roping og skriking fra vitner som så hopperen bli drept.

-  Dette er helt tragisk. Akkurat nå er det litt tungt. Jeg driver og pakker tingene hans, sa kameraten til Dagbladet i går kveld.

Terje Halvorsen har drevet med basehopp siden 1996 og er en erfaren skikkelse i miljøet. Han forteller at det er mange som det siste året har hoppet fra Eiffeltårnet.

-  Det er ganske lett å få tilgang til å hoppe. Det er noen franskmenn der nede som har tilgang til tårnet om natta, sier Halvorsen.

Det franske basehoppmiljøet bekrefter historien.

-  Ja, slike hopp finner sted regelmessig, sier Jacques Malnuit, formannen i den franske basehoppforeningen FBA.

-  Hvor ofte?

-  Det vil jeg ikke si. Jeg ønsker ikke å skape blest om dette. Vi har politiet på nakken. Jeg vil ikke at dette blir kjent.

Eiffeltårnet sier de ikke kjenner til at slik hopping foregår regelmessig.