Døds-protest på ambassadetaket

15 demonstranter ble i ettermiddag arrestert etter å ha aksjonert på taket til den amerikanske ambassaden i Oslo. Aksjonistene kjemper for den dødsdømte journalisten Mumia Abu-Jamal, som risikerer snarlig henrettelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er her for å rette fokus på situasjonen til Mumia Abu-Jamal som er i fare for å bli henrettet etter å ha sittet 18 år på dødscelle, sa en talsmann for støttekomiteen for Mumia Abu-Jamal til Dagbladet :på nettet - direkte på telefon fra taket til ambassadens inngangsparti.

Demontrantene senket ambassadens flagg på halv stang for å demonstrere mot alle henrettelsene i amerikanske fengsler.

De sju demonstrantene på taket, deriblant Stein Lillevolden, klatret opp med stiger like før klokka 17 i ettermiddag. To timer seinere ble de arrestert og lagt i jern av 15 polititjenestemenn som stormet taket via stiger ut fra ambassadens vinduer. En time tidligere ble åtte demonstranter på bakken arrestert. Ingen av aksjonistene motsatte seg arrest.

Aksjonistene ble gjentatte ganger bedt av politiet om å gå ned frivillig, av hensyn til sin egen sikkerhet.

USAs ambassade er amerikansk territorium, og norsk politi måtte få fullmakt fra USAs ambassade før de kunne gripe inn.

I en pressemelding fra aksjonistene i støttekomiteen for Mumia Abu-Jamal, omtales Abu-Jamal som en tidligere Black Panther-aktivist og prisbelønt journalist som i årevis avslørte politivold og korrupsjon i hjembyen Philadelphia i USA. Mumia Abu-Jamal ble dømt til døden for drapet på en politimann i 1982, og nå tar den føderale dommeren William Yohn Jr. fatt på gjennomgangen av anken fra Abu-Jamals forsvarere.

- Avviser Yohn anken vil det gå mot en snarlig henrettelse av Jamal, sier støttekomiteens talsperson til Dagbladet.

Aksjonistenes fremste mål er at den dødsdømte afroamerikaneren skal få en ny rettssak.

Ingen ved den amerikanske ambassaden ønsket å kommentere aksjonen ovenfor Dagbladet mens aksjonen pågikk.