Døds-tyfon rammer Vietnam

300 000 evakuert. Vindstyrken øker utover dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyfonen «Damrey» har allerede tatt livet av ni mennesker i Kina og 18 på Filippinene. Hittil er det meldt om fem drepte etter at tyfonen feide inn over Vietnam i dag.

Nærmere 300 000 mennesker i Thanh Hoa og tre andre provinser i Nord-Vietnam er blitt evakuert fra hjem, skoler og kontorbygninger, melder AP.

Skader jordbruket

Kinas landbruk er allerede påført tap i milliardklassen etter Damreys herjinger. Nå er  tyfonen i full gang med at ødelegge Vietnams vitale rismarker. Disse risikerer å bli oversvømmet av havvann, melder Politiken.

I følge CNN har statsminister Phan Van Khai gitt ordre om at bare unge mennesker, politi og soldater skal bli igjen i de rammede områdene for å passe på dikene i området. Dikene skal hindre sjøvannet i å oversvømme rismarkene.

Stalige medier melder om at 25 000 soldater er sendt til området for å forsterke diker og evakuere befolkningen.

I provinsene Thai Binh og Thanh Hoa der det bor fem millioner mennesker, er strømmen borte. Skolene i området er stengt.

Kraftigste storm på 30 år

For ett døgn siden rammet tyfonen Sør-Kina, der den kostet ni mennesker livet og ødela 10 000 hus. Damrey er den kraftigste tyfonen som har rammet Kina på 30 år. Vindenstyrken var opp mot 200 kilometer i timen.

TYFONENS HERJINGER: Redningsarbeidere rydder veien for trær som tyfonen «Damrey» har revet overende i landsbyen Hua Loc i Nord- Vietnam tirdag. 300 000 mennesker er evakuert fra Vietnam i det som er den verste tyfonen i området på over 30 år. Foto: Richard Vogel/AP
TYFONENS HERJINGER: Redningsarbeidere rydder veien for trær som tyfonen «Damrey» har revet overende i landsbyen Hua Loc i Nord- Vietnam tirdag. 300 000 mennesker er evakuert fra Vietnam i det som er den verste tyfonen i området på over 30 år. Foto: Richard Vogel/AP Vis mer

Orkanen Rita som rammet Texas og Louisiana lørdag hadde til sammenligning en vindstyrke på 193 kilometer i timen.

Navnet Damrey betyr elefant på det kambodsjanske khmer-språket.

Forrige uke hadde Damrey status som tropisk storm, og det voldsomme regnskyllet den førte med seg tok livet av 18 mennesker på Filippinene.

I følge NRK frykter vietnamesiske myndigheter at kysten kan bli rammet av en stormflo på over 5,5 meter, og sier at jordskred også er en overhengende fare.

Tyfon er en betegnelse på orkaner som oppstår i Stillehavet, og som vanligvis treffer land i fjerne østen. De er en form for lavtrykkssystem som vanligvis oppstår i tropene.

Følg med på hva vietnamesiske Dakini skriver om Damrey på sin blogg.

Følg tyfonen Damrey på NASAs hjemmesider.

VINDSTYRKEN ØKER: Tyfonen som slo inn over Vietnams kystlinje tirsdag morgen norsk tid hadde vindstyrke på 133 kilometer i timen. Vindstyrken er ventet å øke.
TYFONENS HERJINGER: To vietnamesiske kvinner kjemper mot den voldsomme vinden og regnet i landsbyen Hua Loc i Nord-Vietnam. Fire personer er foreløpig meldt skadet.
Strømbrudd: Fem millioner mennesker er rammet av strømbrudd etter at «Damrey» har revet kraftledninger overende.
RAMMET KINA I GÅR: Enorme bølger slo inn over havneområdene i Hainan-provinsen i Sør-Kina mandag. Ni mennesker ble drept 170 000 måtte forlate hjemmene sine da tyfonen rammet Kina.