«Dødsalgen» får enorme konsekvenser: - Det er game over

Flere jobber står i fare etter at «dødsalgen» rammet Nordland og Troms.

TV - FLERE KASSER MED DØD LAKS: Hos Mortenlaks i Lødingen i Nordland jobbes det på spreng for å fjerne tonnevis med død fisk. Foto og video: Hans Arne Vedlog og Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

RINØYVÅG (Dagbladet): Siden 14. mai har «dødsalgen» herjet i Nordland og Troms. Til sammen 13 000 tonn fisk - 7,5 millioner oppdrettslaks - har gått bort i det som omtales som en katastrofe. Det et er snakk om verdier til over 800 millioner kroner.

- Det er game over for oss. Vi er ikke på banen igjen før høsten 2020, sier daglig leder Tom Jarle Bjørkly i Mortenlaks.

At hele ni oppdrettere i Nordland og Troms nærmest er satt ut av spill, får store ringvirkninger, og påvirker flere enn bare oppdretterne selv. Dagbladet har tidligere omtalt at fiskeslakteriet Breivoll Marine Produkter trolig må permittere alle sine ansatte.

- Dette betyr enormt mye for slakteri, isopor-fabrikker, veterinærfirmaer. Ja, det får konsekvenser for svært mange og påvirker næringslivet her stort, sier Bjørkly.

Mistet 600 tonn

Det er varme, ferskvannsavrenning og stillestående hav som får skylda for den unormalt kraftige oppblomstringen av algen chrysochromulina leadbeateri. Den legger seg i gjellene til oppdrettsfisken og kveler dem.

Mortenlaks ble først rammet av algen mandag - og jobber iherdig med å få opp all den døde fisken fra sine merder. Bjørkly tar Dagbladet med ut på anlegget sitt i Rinøyvåg. Han ville først ikke ha med pressen ut på anlegget, men gjør et unntak for Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.