Dødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner

Den dødelige algen som tar livet av oppdrettslaks, sprer seg fortsatt.

600 MILLIONER KRONER: Lakseoppdretterne i Nordland og Troms har mistet laks for over 600 millioner kroner på grunn av algeoppblomstringen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
600 MILLIONER KRONER: Lakseoppdretterne i Nordland og Troms har mistet laks for over 600 millioner kroner på grunn av algeoppblomstringen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Algeoppblomstringen som tar livet av oppdrettslaks, sprer seg fortsatt.

Fem lakseselskap er rammet i Troms, mens tre er berørt i Nordland, skriver Dagens Næringsliv. Det er den verste algedøden som har rammet området siden 1991, ifølge avisa.

- Her holder vi pusten og håper algen dør bort. Vi følger situasjonen time for time for å se hvordan det går. Algene beveger seg med strømmen og har rammet to nye lokaliteter lenger ut i Ofotfjorden, sier regiondirektør Janne Andersen i Fiskeridirektoratet.

Han forteller at algene sprer seg til nye områder. Søndag var fire anlegg rammet og mandag ble to anlegg til rammet.

CALIFORNIA: Laksefiskeren ante fred og ingen fare. Så smeller det. Video: Caters. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

10 000 tonn

Hittil er 10 000 tonn fisk død nord i Nordland og sør i Troms.

Tallene fra Fiskeridirektoratet er en foreløpig beregning.

På grunn av algeoppblomstringen har oppdretterne som er rammet, ikke hatt kapasitet til å rapportere nøyaktige tall på hvor mye fisk de har mistet og hvor store tapene er.

Funnet i vannprøver

Oppdretterne i Troms har ikke meldt om dødelighet siden 17. mai.

I Nordland er det fortsatt høy dødelighet og flere nye lokaliteter er rammet.

- Prognosene for det kommende døgnet er utgående vannstrøm fra Ofotfjorden, noe som betyr at flere anlegg i ytre deler av fjorden står i fare. Det meldes fortsatt om dødelighet i midtre og indre deler, melder direktoratet.

Alger i slekten Chrysochromulina er funnet i vannprøver fra begge fylker.

Dette er en vanlig alge, men ved forhold som er spesielt gode for algene kan den blomstre opp i stort antall og være dødelig for fisk.