600 MILLIONER KRONER: Lakseoppdretterne i Nordland og Troms har mistet laks for over 600 millioner kroner på grunn av algeoppblomstringen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
600 MILLIONER KRONER: Lakseoppdretterne i Nordland og Troms har mistet laks for over 600 millioner kroner på grunn av algeoppblomstringen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Dødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner

Den dødelige algen som tar livet av oppdrettslaks, sprer seg fortsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Algeoppblomstringen som tar livet av oppdrettslaks, sprer seg fortsatt.

Fem lakseselskap er rammet i Troms, mens tre er berørt i Nordland, skriver Dagens Næringsliv. Det er den verste algedøden som har rammet området siden 1991, ifølge avisa.

- Her holder vi pusten og håper algen dør bort. Vi følger situasjonen time for time for å se hvordan det går. Algene beveger seg med strømmen og har rammet to nye lokaliteter lenger ut i Ofotfjorden, sier regiondirektør Janne Andersen i Fiskeridirektoratet.

Han forteller at algene sprer seg til nye områder. Søndag var fire anlegg rammet og mandag ble to anlegg til rammet.

CALIFORNIA: Laksefiskeren ante fred og ingen fare. Så smeller det. Video: Caters. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

10 000 tonn

Hittil er 10 000 tonn fisk død nord i Nordland og sør i Troms.

Tallene fra Fiskeridirektoratet er en foreløpig beregning.

På grunn av algeoppblomstringen har oppdretterne som er rammet, ikke hatt kapasitet til å rapportere nøyaktige tall på hvor mye fisk de har mistet og hvor store tapene er.

Funnet i vannprøver

Oppdretterne i Troms har ikke meldt om dødelighet siden 17. mai.

I Nordland er det fortsatt høy dødelighet og flere nye lokaliteter er rammet.

- Prognosene for det kommende døgnet er utgående vannstrøm fra Ofotfjorden, noe som betyr at flere anlegg i ytre deler av fjorden står i fare. Det meldes fortsatt om dødelighet i midtre og indre deler, melder direktoratet.

Alger i slekten Chrysochromulina er funnet i vannprøver fra begge fylker.

Dette er en vanlig alge, men ved forhold som er spesielt gode for algene kan den blomstre opp i stort antall og være dødelig for fisk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer