Dødsalgene kan stoppe lakseoppdrett på Sørlandet

Forsker Jan Aure ved Havforskningsinstituttet i Bergen sier alt tyder på at den fryktede dødsalgen har tatt permanent tilhold i Skagerrak og Kattegat. Det kan bety slutten for lakseoppdrett langs hele Sørlandskysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Konsekvensene av algenes tilstedeværelse kan bli vanskelig å takle for oppdrettsnæringen. Det betyr det samme som å få hele bestanden utradert hver eneste vår dersom man ikke opererer med lukkede anlegg, sier Aure til Aftenposten.

Han mener det faktum at algene chattonella og heterosigma, begge alger i samme familie og med samme egenskaper, blomstrer så tidlig i år, tyder på at de oppstår lokalt, og ikke ute i Nordsjøen.

- Sist vi fikk disse algene innover i våre farvann, var i mai 1998, og da kom de inn til norskekysten fra Nordsjøen. Når de nå dukker opp allerede i mars, er det et tegn på at de oppstår lokalt, og altså har slått seg til i Skagerrak og Kattegat. Dermed kan vi forvente slike oppblomstringer hver eneste vår, sier havforskeren.

Aure forteller at algene formerer seg ved å legge sporer på havbunnen, og at vekst- og livsvilkårene i Skagerrak og Kattegat er svært gode.

(NTB)