Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsbakterie herjer i Østfold

18 er innlagt på sykehus i Østfold med mistanke om legionellasmitte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Folkehelseinstituttet slår alarm etter at 18 personer er innlagt med mistanke om legionellasmitte i Sarpsborg og Fredrikstad, Tidligere i dag ble det kjent at tre var smittet, og da uttrykte Folkehelseinstituttet bekymring.

Nå i kveld ligger to av pasientene i respirator. 11 personer er bekreftet smittet av legionellabakterien. Dødeligheten er på inntil 30 prosent.

- Antall smittede kan øke kraftig i dagene som kommer, spesielt fordi så mange allerede er smittet på så kort tid, sier overlege Hans Blystad, spesialist i smittevern ved Folkehelseinstituttet.

- Det er alvorlig det som skjer i Østfold nå, sier smittevernoverlege Max Jens Holm i Stavanger.

Mange døde

I 2001 sto han midt oppi et utbrudd av legionellabakterien i Stavanger. Da ble 30 smittet og sju av dem døde. Smittekilden var et klimaanlegg på et hotell i oljebyen.

- Da vi fikk de første smittede inn på sykehus var det fem stykker. I Østfold er det enda flere. Jeg frykter at dette kan bli svært alvorlig, sier Holm.

Han sier at inkubasjonstiden er fra to til ti dager.

- Mange er nok allerede smittet uten å være klar over det. Sykehuset i Østfold kan nok regne med å motta flere pasienten i dagene som kommer, sier Holm.

Starter med feber

Symptomene på legionellasmitte er høy feber, hoste og smerter i brystet. Dette utvikler seg så til lungebetennelse.

- De som bor i det aktuelle området, og som har slike symptomer må oppsøke legevakten straks. Det er ingen grunn til å vente til fastlegen åpner mandag, sier Blystad.

Påvisning av dødsbakterien gjøres ved å avgi en urinprøve som undersøkes i løpet av noen timer.

Om du er smittet og får behandling raskt, så er mulighetene for å bli frisk store. Bakterien bekjempes med antibiotika. Det finnes ingen vaksine som friske mennesker kan ta for å hindre smitte.

Smitter gjennom vann

Legionellabakterien smitter gjennom vann, ikke fra menneske til menneske. Når det er store utbrudd, slik som i Østfold nå, er som regel kjøletårn på bygninger smittekilden.

- Infiserte vanndråper fra kjøletårn kan smitte mennesker i en radius på tre kilometer, sier Holm.

De som er innlagt på sykehuset i Østfold er bosatt i områdene i og rundt Fredrikstad og Sarpsborg. I kveld intervjuer helsepersonell de syke for å forsøke å lokalisere smittekilden.

- Flere kjøletårn i Sarpborg og Fredrikstad er allerede stengt nå. Disse vil bli undersøkt, sier Blystad til Dagbladet.no.

Siden 1997 er 62 personer smittet av legionellabakterien i Norge. I tillegg er 51 andre behandlet for smitten i Norge etter at de er blitt smittet i utlandet.

ALVORLIG BEKYMRET: Smittevernoverlege Max Jens Holm, frykter legionella-utbruddet i Østfold kan koste flere mennesker livet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!