Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsbakterie i saft og salat

NEW YORK (Dagbladet): Den såkalte hamburgerbakterien er nå også funnet i ferskpresset eplesaft og salat. Den dødelige bakterien overføres fra dyreavføring og forurenser råvarene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er avisa New York Times som har gransket krisen i USAs matvareomsetning. Avisa skriver at amerikanske matvarer fortsatt er blant de sikreste i verden, men bakterieinvasjoner er ny trussel som myndighetene foreløpig har liten oversikt over.

16 måneder gamle Anna Grace Gimmestad fra Colorado døde av nyresvikt, hjertesvikt og blodpropp i slutten av 1996 etter å ha drukket presset eplesaft fra produsenten Odwalla.

Langtidsskader

70 mennesker ble sjuke i dette utbruddet, og flere barn kan ha fått langtidsskader. Etter denne tragedien har Odwalla sluttet å produsere ferskpresset eplesaft og blitt tilhenger av pasteurisering.

Food and Drug Administration som er det nasjonale kontrollorganet, anslår at millioner av amerikanere årlig blir syke på grunn av noe de har spist.

Centers for Disease Control and Prevention anslår at 20 000 amerikanere forgiftes av E. coli 0157:H7 hvert år. 500 av disse mister livet.

Det aller første utbruddet av forgiftning ble registrert i 1980. Siden midten av 1995 har sentrene registrert mer enn 300 personer med alvorlig diare og andre lidelser i ni utbrudd av E. coli-forgiftninger fra salat, alfalfa, fersk eplesaft og sider.

Første gang i juice

I midten av 1995 ble mer enn 60 barn og voksne syke av juice fra Florida som de hadde drukket i Disney World. Årsaken var salmonella-bakterier. Mye tyder på at bakteriene kom fra en padde som hadde kommet seg inn i produksjonsutstyret til en av leverandørene.

Men dette var første gang en giftig bakterie var blitt oppdaget i appelsinjuice. Bransjen ble rystet av erkjennelsen av at bakterien kunne leve i varer med så høyt syreinnhold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!