Dødsbakterie i Vestfold

To personer døde av sjelden tarmbakterie. Smitten antas å komme fra infisert svinekjøtt, men kilden er ikke funnet..

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den siste måneden er det registrert totalt sju personer i Stokke og Tønsberg som er smittet av den alvorlig og sjelden utgave av tarmbakterien Yersinia enterocolica, skriver nettutgaven til Tønsbergs blad.

Flere av de smittede har blitt så syke at de har måttet legges inn på sykehus. To eldre kvinner antas å ha dødd av smitten. Kilden er ikke funnet, men antas å være infisert svinekjøtt.

Smittevernlegene i Stokke og Tønsberg jakter nå på smittekilden nå sammen med Mattilsynet i Søndre og Nordre Vestfold, Mikrobiologisk Laboratorium og Folkehelseinstituttet

- Vi er i ferd med å intervjue de fem smittede, noe som er et omfattende arbeide. Vi må blant annet skaffe oss en oversikt over matvarene disse har inntatt og hvor de er kjøpt, sier kommunelege i Stokke, Tore Arne Martinsen, til Tønsbergs blad.

Den hyppigste smittebæreren av bakterien er inifsert svinekjøtt, men hund og katt kan også være bærer av bakterien. Martinsen utelukker ikke at det vil komme flere smittede.

Symptomer

Martinsen ber publikum være oppmerksom på følgende symptomer:

- Feber, diare, vanligvis en til tre ukers varighet, noe ganger med blodig avføring. I de alvorligste tilfellene kan det oppstå leddproblemer, vanligvis i knær, ankler, håndledd, tær eller fingre. Eldre med nedsatt allmennstand er mest utsatt.

Han ber publikum gjennomsteke eller koke farsemat lagd av svinekjøtt, og unngå ikke-desinfisert drikkevann. Hender må vaskes etter toalettbesøk, og kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr må vaskes.

Les mer hos Folkehelseinstituttet