Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsbakterie rammer flere

1999 ser ut til å bli et nytt toppår for den stadig hissigere streptokokk A-bakterien, den såkalte dødsbakterien. Hittil i år er det rapportert om 114 tilfeller, mot 82 i samme periode i fjor. Til nå har den tatt livet av ni mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verst rammet er de sentrale østlandsområder, Agder-fylkene, Telemark, Hordaland og Sør-Trøndelag.

- Vi regner med at antallet alvorlige streptokokk A-infeksjoner er minst 50 prosent høyere enn det som rapporteres, sier overlege Arne Høiby ved Folkehelsa. I en god del tilfeller påvises ikke bakterien verken i blodet eller i hjernehinnen, og blir følgelig ikke rapportert.

Spiser vev

Fjoråret var et foreløpig toppår med 259 meldte tilfeller av den hissige streptokokkbakterien, hvorav 37 døde. I tillegg endte 40 av tilfellene med omfattende kirurgiske inngrep etter at bakterien dannet giftstoffer som nærmest «spiser opp» hudvev og angriper indre organer på rekordtid.

- Forklaringen er at bakteriene har endret seg, og vi har fått flere varianter av arten som ikke fantes før 1998. Slik unngår de kroppens forsvarsmekanismer. Det gir dårligere immunitet mot disse bakteriene. Først når befolkningen blir gjennominfisert, regner vi med at antall sykdomstilfeller vil synke, sier Høiby.

Eldre mennesker er mest utsatt for de hissige streptokokk A-bakteriene, men alle aldersgrupper rammes.

De fleste tilfellene kommer om vinteren.

Folkehelsa advarer mot den dramatiske situasjonen i MSIS-rapporten (meldingssystem for smittsomme sykdommer) for uke 12, og sier at den krever skjerpet oppmerksomhet.

«Alvorlige bakterielle infeksjoner kan ha uspesifikke, influensaliknende symptomer i tidlig fase,» advarer MSIS-rapporten.

Oppsøk lege

Bakterie-eksperten Arne Høiby understreker at det er viktig å oppsøke lege hvis du har høy feber og kraftig sykdomsfølelse. Tilleggssymptomer kan være hevelse og rødme som sprer seg, smerter og ømhet i et hudområde.

Streptokokk A-bakterien kan lage nesten alle slags infeksjoner, fra halsbetennelse og brennkopper til blodforgiftning og dype, alvorlige hudinfeksjoner.

- Barselfeberen som i gamle dager førte til at mange kvinner døde etter fødsel, var i mange år nærmest utryddet. Nå er barselfeber noe som igjen øker på grunn av disse hissige bakteriene, sier han.