«Dødsbakterien» blir stadig hissigere

ÅLESUND/OSLO (Dagbladet): En stadig hissigere streptokokk A-bakterie, den såkalte dødsbakterien, har i løpet av kort tid ført til et dødsfall og et alvorlig angrep på ei kvinne på Sentralsykehuset i Ålesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- To tilfeller på så kort tid er mye, men vi har kontroll, sier overlege John Slørdahl på kirurgisk avdeling ved Sentralsykehuset i Ålesund til Dagbladet.

- Vi ser at de alvorlige angrepene av streptokokk A-bakterier øker. Sannsynligvis vil 1998 bringe nye rekordtall. Denne situasjonen minner om tida før vi hadde antibiotika og det er en temmelig guffen situasjon, sier overlege Viggo Hasseltvedt ved Folkehelsa.

Keisersnitt

De to tilfellene på Sentralsykehuset i Ålesund inntraff helt uavhengig av hverandre. En mann i 70-åra var angrepet av streptokokk A før han ble innlagt på sykehuset. Infeksjonen ble oppdaget på medisinsk avdeling, og mannen døde som følge av angrepet.

Kvinnen fikk streptokokk A på gynekologisk avdeling etter å ha blitt forløst ved keisersnitt. Hun ble angrepet i mageregionen og det måtte foretas nye kirurgiske inngrep for å få kontroll.

Vanskelig å stoppe

Slørdahl understreker at streptokokk A er en bakterie mange av oss bærer på.

- Problemet er at den gjerne blir aktiv og farlig når vi er svake. Det er neppe tilfeldig at de fleste tilfellene kommer om vinteren, sier overlegen, og tilføyer:
- En rød flekk som vokser raskt i kombinasjon med feber og smerter, bør få alarmklokkene til å ringe. Problemet er at bakterien utvikler seg så fort at kan bli vanskelig å stoppe den med antibiotika.

- I fjor var det 162 tilfeller av streptokokk A-angrep her i landet. Vel 30 prosent av dem som angripes av bakterien dør, sier overlege Viggo Hasseltvedt på Folkehelsas bakteriologiske avdeling.

Bakterie-eksperten ser et lite lyspunkt i at dødsbakterien fremdeles bukker under for penicillin, men samtidig frykter han at den snart også blir immun mot antibiotika.

Hygiene viktig

- Vask hendene og ha alminnelig god renslighet. Det er en god regel for ikke å smitte andre med hissige streptokokker. Blir du angrepet av andres eller dine egne bakterier, er rask legehjelp viktigste middel til å få kontroll, sier overlege John Slørdahl ved Sentralsykehuset i Ålesund til Dagbladet.