«Dødsbanen» tok sitt 27. liv på et halvår

Dyreaktivister krevde at banen måtte legges ned. Så døde enda flere hester.

Av dyreaktivister kalles Santa Anita bane for hesteløp i California «dødsbanen». Grunnen til det er like enkel som den er grufull.

Løpshester fortsetter å dø etter å ha vært på banen, enten som følge av trening eller løp.

Nå har «dødsbanen» krevd sitt 27. offer på under et halvt år, melder Los Angeles Times.

Nummer 27

Den 27. hesten pådro seg en «katastrofal» skade etter trening onsdag morgen. River Derby, som hesten het, var to år gammel, ble kjøpt i mars for 50 000 dollar - cirka 430 000 kroner - og hadde aldri deltatt i et løp før, ifølge instruktøren Ruben Gomez.

Hesten måtte avlives på en veterinærklinikk etter at hesten brakk ei skulder i galopp. Men det var ikke gitt at dødsfallet skulle tilskrives banen, skriver avisa.

- For å vise full åpenhet, kommer vi kommer til å behandle dette som et treningsrelatert dødsfall på banen og gjennomføre en obduksjon og telle det på statistikken, sier Mike Marten, talsperson for styret i Forbundet for hesteløp i California.

- EN SKAM: Cheltenham-festivalen er et galoppstevne som regnes blant Storbritannias største. Disse bildene fra fjorårets festival vekker oppsikt. Video: NTB Scanpix Vis mer

Har vært stengt

Siden 26. desember 2018 har antall dødsfall på den berømte Santa Anita-banen skutt i været. Da antallet døde hester nådde 23 i mars, ble banen stengt nesten hele den måneden, ifølge NPR.

Som følge av alle dødsfallene har påtalemyndigheten i Los Angeles sagt at de vil etterforske dødsfallene.

Det store spørsmålet består, tross spekulasjoner: Hvorfor dør det så mange hester på Santa Anita-banen?

NPR skriver at en av årsakene kan være overdreven medisinering av løpshestene, som maskerer symptomer på potensielt dødelige skader.

- Gir deg alt de har

Santa Anita-banen ble åpnet i 1934, og har siden den gang vært et yndet mål for løpsinteresserte, og ligger i Arcadia i Los Angeles.

Etter at den gjenåpnet etter den om lag månedslange pausen tidligere i vår, det engstelse å spore blant tilskuerne, ifølge NPR.

- Du trenger bare å se det en eller to ganger i livet før det endrer deg, sa Steve Bazela til NPR i april.

Han har besøkt banen regelmessig siden 1960-tallet, og har selv vært vitne til hester som kollapser på banen, og deretter må avlives.

- Jeg så en hest bryte helt sammen ved mållinjen for rundt åtte år siden. Jeg gikk til parkeringsplassen og var så lei meg. De gir deg virkelig alt de har, sa Bazela videre.

- Konkurrerer oftere

Rick Arthur er den medisinske direktøren ved veterinærlinja ved Universitetet i California. Han er også rådgiver for Forbundet for hesteløp i California. Han mener man ikke bør ha hesteløp på dager hvor selve underlaget på banene er dårlig.

- Og på dager når banen ikke er så god som den bør være, bør ikke instruktører heller trene hestene sine, sa Arthur til NPR.

Han mener imidlertid det største problemet er at fokuset til hestesporten ligger i større grad på penger enn på hestenes velvære.

- Hestene arbeider hardere, og det er færre hester som kan fylle plassene som er tilgjengelig. Så det er mer press på hestene til å konkurrere oftere.