19 SKADD: 19 personer, blant dem spedbarn, måtte få behandling på sykehus og legevakt etter brannen, som krevde ett menneskeliv. Foto: FRANK KARLSEN
19 SKADD: 19 personer, blant dem spedbarn, måtte få behandling på sykehus og legevakt etter brannen, som krevde ett menneskeliv. Foto: FRANK KARLSENVis mer

Dødsbrann skyldtes matlaging

Kvinne døde, 19 ble skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Brannen på Grønland i Oslo i dag, der én person døde, skyldtes etter alt å dømme uvøren matlaging, opplyser politiet nå i kveld.

- Vi har undersøkt åstedet og funnet at brannen oppsto i ei gryte som sto på en komfyr i første etasje. Det har tatt fyr i vifta, og så har brannen spredd seg, med voldsom røykutvikling i oppgangen, sier sentralvaktleder Lennart Kyrdalen ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Kyrdalen opplyser at den omkomne er en ennå ikke identifisert kvinne. Hun ble funnet bevisstløs i trappeoppgangen mellom tredje og fjerde etasje, men døde utenfor under gjenopplivingsforsøket.

To alvorlig skadd
19 personer, blant dem flere små barn, ble kjørt til Oslo kommunale legevakt, flere av dem havnet etter hvert på ulike sykehus i byen.

- 3 ble fraktet til Ullevål sykehus, én ble kjørt til Aker sykehus, og én havnet på Lovisenberg sykehus. To av disse skal være alvorlig skadd, forteller Kyrdalen.

Bygningen som brant, har adresse Norbygata 19. Det er bare én uke siden seks mennesker omkom i storbrannen i parallellgata Urtegata, og pyromanfrykten i området er stor. Kyrdalen avviser imidlertid at dagens brann har noen som helst sammenheng med Urtegata-brannen.

- Hva gjør politiet videre nå?

- Først og fremst skal vi identifisere den døde kvinnen og varsle de pårørende, samt skal vi kartlegge skadene, sier sentralvaktleder Kyrland og opplyser at det bare er leiligheten der brannen oppsto, som er brannskadd - resten av adressen har til dels store røykskader.

Familie ville hoppe
Jørgen H. Jerndahl (23) bor tvers over gårdsplassen for Norbygata 19 og ble vitne til at en innestengt familie i femte etasje fikk panikk og ville hoppe for å unnslippe brannen.

- Vi satt og så på TV, da han jeg bor sammen med, reiste seg og så at nabobygget var dekket av grå røyk som veltet ut fra først og andre etasje. Da vi gikk ut, så vi en familie - et par og to-tre barn - stå på balkongen i femte. De hadde panikk og hylte, forteller Jerndahl til Dagbladet.no.

- Akkurat da kom politiet og brannvesenet, og ropte til dem: «Ikke hopp! Ikke hopp!» Det tok en stund å få roet dem ned, sier Jerndahl, som tror familien kunne hoppet hvis de ikke hadde blitt oppfordret til det motsatte.

- Det var en ganske ekkel stemning, sier han.

- Panikk under brann er ganske vanlig, og vi ser ofte folk som vil hoppe fra store høyder. Men heldigvis venter de fleste til de absolutt ikke kan oppholde seg i leilighetene lenger, forteller vaktkommandør Hans Morten Hansen ved Oslo brann- og redningsetat til Dagbladet.no.

- Ingen hoppet under brannen i Norbygata; alle ble hentet ut med stiger og lifter, opplyser han.