- Dødsbrannen påsatt

HARAMSØY (Dagbladet): Haramsøy er i sjokk etter en ufattelig branntragedie der fire av fem i samme familie omkom. Sjokket forsterkes av mistanken om at brannen er påsatt av familiefaren som en reaksjon på at kona ville få ham kastet ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Parets fem år gamle sønn kjemper for livet på Haukeland sykehus i Bergen. Hans sju år gamle bror og fire år gamle søster omkom sammen med faren (44) og mora (37).

- Ut fra flere funn på åstedet er det sannsynlig at brannen kan være påsatt, sier politiinspektør Olav Aarø ved Sunnmøre politidistrikt til NTB. Han vil ikke utdype funnene, men opplyser at brannen har hatt tre arnesteder på ulike steder inne i huset.

- Det er dessuten små skader på huset bortsett fra sotskader, sier Aarø til NTB.

Fryktet sin mann

Politiet utelukker ikke at det kan ligge en familietragedie bak brannen.

24. juli tok den omkomne kvinnen kontakt med politiet med ønske om å holde familiefaren unna hjemmet.

- Hun ville ikke anmelde forholdet, og det eneste vi kunne gjøre var å utstede et besøksforbud. Dette ville vi forkynne for mannen sist fredag da vi møtte opp hjemme hos familien, men han var ikke til stede. Han fikk derfor ikke forkynt politiets beslutning, sier etterforskningsleder Olav Aarø.

- Dette var den sterkeste reaksjonen vi kunne gi uten at kvinnen ville anmelde forholdet fordi hun følte seg utrygg. Vi hadde grunn til å tro at mannen befant seg i Trondheim. Ingen kunne forutsi at saken skulle få et så tragisk utfall, sier Aarø, som vil avvente tekniske analyser og obduksjoner før politiet konkluderer i saken.

Sjokkert nabo

Pensjonisten Borghild Larsen er nærmeste nabo til familien og så hele tragedien utfolde seg.

- Da jeg så gutten bli båret ut, greide jeg ikke mer. Det var noen uvirkelige minutter å følge redningsaksjonen, forteller hun.

Fra kjøkkenvinduet sitt så hun en brannbil, så en til. Og helikopter. Hun gikk ut og ble øyenvitne til noe hun ikke trodde var mulig.

Familiemedlemmene var nesten daglig hos Borghild. Særlig familiefaren var en flittig kaffegjest, men også barna stakk ofte innom.

- Jeg var som en slags bestemor for familien, sier Borghild.

- Det hele er helt ufattelig. Mannen var i ferd med å gjøre ferdig kjelleren til keramikkverksted for kona. Han styrte alltid med noe og var hele tida positiv. Det vil gå ei stund før dette går opp for meg, sier Borghild Larsen.

Hjelpsom

- Mannen var alltid hjelpsom og i godt humør. Nylig kom han innom og klippet hekken min fordi han syntes jeg ikke hadde gjort det skikkelig. Familien var godt likt i hele lokalsamfunnet. Det som er skjedd, er helt ufattelig. Jeg håper bare politiet kommer til bunns i saken, sier Borghild Larsen.

Den 44-årige familiefaren kom til Norge fra Chile som politisk flyktning. Her fortsatte han sin kamp for politiske fanger i Chile og for å få diktatoren Pinochet stilt for retten.

I et intervju med Dagbladet fortalte han om sine vonde opplevelser i hjemlandet, tortur og sin dramatiske flukt.

Det var også dette som var temaet da han forfattet årets 17. mai-tale på øya som har vært hjemplassen hans de siste seks åra. Talen ble framført av Lars Severin Larsen.

Folk fra det lokale brannkorpset på øya og naboøya kom raskt til stedet, og måtte ta seg inn i huset ved å knuse vinduet i ytterdøra. Det ble en sterk opplevelse for det frivillige brannmannskapet som samlet seg etterpå for å bearbeide det de hadde opplevd.

Kjemper for livet

Hele det lille øysamfunnet i Haram kommune med rundt 800 mennesker er rystet av branntragedien.

I dag skulle femåringen som ligger hardt skadd begynt i barnehagen sammen med sin fireårige søster, som døde i branntragedien. Den lille barnehagen med 10- 15 barn får en tung start på det nye barnehageåret.

Ved 22-tida i går ble to av de omkomne kjørt bort fra hjemmet. De to andre omkomne ble hentet av helikopteret i morgentimene i går. På Haukeland sykehus kjemper den fem år gamle gutten for livet med sterke brann- og røykskader.

UTBRENT: Brannvesenet fikk melding om brannen 09.00 mandag morgen. Familiens hus ligger på Austnes på Haramsøya, en halv time med båt fra Ålesund.
LILLEBROR KJEMPER FOR LIVET: Både mor, far, samt to av deres barn omkom i brannen på Haramsøy i Møre og Romsdal. Deres tredje kjemper fore livet på Haukeland Sykehus i Bergen. Politiet utelukker ikke at det kan ligge en familietragedie bak brannen.