Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsbranner starter i pipa

Hvert år brenner mange hus ned, uten at brannårsaken blir funnet. Nå viser en ny undersøkelse av fire dødsbranner at feilmonterte piper og ildsteder er årsak til brannene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pernille (9) reddet familien

Den siste dødsbrannen krevde to menneskeliv i Balsfjord natt til 1. juledag i fjor. Bare pipa sto igjen. Overingeniør Øyvind Engdahl i Brannvernforeningen kvakk da han så bildet i avisa:

- Pipa hadde en tydelig langsgående sprekk, fra topp til bunn. Dette hadde jeg sett før i andre dødsbranner, og ba politiet om å få se nærmere på årsakene.

Eksplosjon

Det første Engdahl og kollega Anders Sandberg fra Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern (DBE) gjorde, var å plukke av ytterlaget på pipa. På innsiden var isolasjonen full av sot og tjære. Piperøret var også sprukket.

- Det tyder på at det har vært en eksplosjon. Vi vet ikke med sikkerhet hvordan den har startet. Men mest sannsynlig er det sot og tjære som har tatt fyr, sier Engdahl. Der ovnsrøret kommer inn i pipa, skal det støpes fast med ildfast masse. I Balsfjord var det bare brukt glassvatt: Røykgass kan ha lekket inn i isolasjonslaget i pipa i årevis. Der er den blitt lagret som sot og tjære.

Likhetspunkter

Tidligere er dødsbranner i Stange, Rendalen og på Tautra utenfor Trondheim undersøkt. Brannen i Balsfjord har svært mye til felles med dem, påpeker Engdahl:

  • Flere langsgående sprekker i pipa.
  • Tjære og sot i isolasjonen.
  • For stor ovn til pipa.
  • Flere feil i monteringen, særlig der røykrøret fra ildstedet kommer inn.
  • Brannen har oppstått om natta, etter at det har vært fyrt om kvelden. Luka har trolig vært skrudd nesten igjen.
  • Det er ikke påvist annen brannårsak.

Dødsbrannene har blitt undersøkt ved tilfeldigheter, ofte etter avisartikler.
- Fagmiljøene må våkne. Vi trenger mer forskning, bedre etterforskning og langt bedre kontroll av pipene rundt omkring, sier Øyvind Engdahl i Brannvernforeningen.