Dødsbudskapet kan komme når som helst

- Organene svikter og han mister bevisstheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Pavens helsetilstand er i hovedsak uendret, men alvorlig, sa Vatikanets pressetalsmann Joaquin Navarro-Valls på pressekonferansen klokken 11. 30. 

Paven skal teknisk sett ikke være i koma, men viser ifølge CNN tegn til å miste bevisstheten.

- Noen ganger har han øynene åpne og ser ut til å følge med på hva som skjer rundt seg. Andre ganger har han øynene lukket og svarer ikke, meldte CNNs reporter klokken 11.45.

Samtidig som at paven er i ferd med å miste bevisstheten, skal han ha klart å uttrykke følgende, svært usammenhengende:

- Dere har kommet til meg, og det takker jeg dere for.

Utsagnet kan ha vært adressert til de mange tusen fremmøtte på plassen utenfor hjemmet hans.

Forrige melding gikk på at pavens svake blodtrykk var blitt ytterligere svekket. Paven lider også av nyresvikt, og han må trolig puste ved hjelp av respirator. Nå skal også hjertet ha begynt å gi etter.

Forbønnen for pave Johannes Paul II dreier seg ikke lenger om at han skal overleve. Katolikkene ber om at han skal slippe å lide en vond død.

LIGGER FOR DØDEN: Mange katolikker er i øyeblikket samlet på Petersplassen i Roma. Foto: SCANPIX/EPA
LIGGER FOR DØDEN: Mange katolikker er i øyeblikket samlet på Petersplassen i Roma. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

I går kveld kom flere motstridende meldinger om pavens helsetilstand. Det italienske nyhetsbyrået ADNKronos meldte like etter klokka 20.30 i går kveld - uten å nevne kilder -  at paven var død. Ifølge byrået hadde en monitor som måler pavens hjerneaktivitet flatet ut.

Påstanden ble plukket opp av italienske medier, men ble tilbakevist av kilder i Vatikanet, meldte AP.

- Fikk dødsbudskap
NRKs korrespondent Arnt Stefansen meldte litt seinere at kilder i Vatikanet likevel kunne bekrefte at paven var død.

- Kilder i Vatikanet som jeg har snakket med, sier at paven er død. Det er ikke offisielt bekreftet, sa Stefansen til NRK klokka 21.

- Men nå har flere tjenestemenn i Vatikanet benektet at paven er død, sa han kort tid seinere til NRK.

Det italienske nyhetsbyrået APCom meldte seinere at er paven fortsatt var i live, men at han var i så dårlig forfatning at situasjonen var livstruende.

- I kveld eller i natt vil Kristus åpne porten for paven, sa erkebiskop og pavelig prelat Angelo Comastri ifølge AP til flere tusen frammøtte katolikker som ba for paven på Petersplassen i går kveld.

Stadig dårligere 

 Vatikanet sendte klokka 19 i går ut en melding der de bekreftet at pave Johannes Paul IIs tilstand var blitt kraftig forverret.


- Den hellige faders allmentilstand og hjerte-og pusteproblemer er ytterligere forverret, sto det i meldingen.
Paven blir etter eget ønske behandlet i sin leilighet ved Petersplassen i Vatikanstaten.

Ligger for døden

Paven har kjempet mot akutte helseproblemer i flere uker. Han lider av Parkinsons sykdom og leddgikt, og i slutten av februar fikk han akutte luftveisproblemer. Paven ble fraktet til Gemelli-sykehuset i Roma, og kort tid seinere gikk han gjennom en såkalt trakeotomi, der legene laget et kutt i halsen hans og satte inn et rør for å lette pustingen.

I går kveld ble tilstanden til paven kraftig forverret, denne gang som følge av en urinveisinfeksjon, som mange Parkinson-pasienter plages av.

Paven fikk høy feber, og blodtrykket svinget faretruende - et tegn på at bakteriene som forårsaket infeksjonen hadde gått ut i blodet.

I dag bekreftet Vatikanet i en bulletin at paven hadde pådratt seg blodforgiftning og hjertesvikt som følge av en urinveisinfeksjonen.

- I koma
Ifølge det italienske nyehtsbryået APCom skal paven nå være bevisstløs. Opplysningene er ikke bekreftet.

Også tidligere i går ble det hevdet at paven var i koma, men da ble opplysningene tilbakevist av Vatikanets talsmann Joaquin Navarro-Valls.

Da han skulle forklare at paven var informert og klar over alvoret i situasjonen, brast talsmannen i gråt.

Siste olje
Paven ble torsdag kveld gitt den siste olje, som er et ledd i de siste riter - et katolsk sakrament som gis syke og døende.

Ifølge den italienske avisa La Repubblica var det pavens nære venn, personlige sekretær og landsmann, den polske erkebiskopen Stanislaw Dziwisz, som sto for seremonien.

Tidligere i går kveld skal paven ha utnevnt et stort antall biskoper og andre geistlige, melder nyhetsbyrået AP. Dette tolkes som et tegn på at paven vet at det nærmer seg slutten.

YTTERLIGERE SVEKKET: Pave Johannes Paul II (84).