Dødsceller blir luksushjem

Det verdensberømte fengselet San Quentin kan bli gjort om til luksusleiligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Området har perfekt utsikt til sjøen, lett tilgjengelighet til Silicon Valley, høy sikkerhet og det meste man ønsker seg når man er på boligjakt. Adressen har imidlertid noen negative assosiasjoner knyttet til seg: Death Row, San Quentin.

San Quentin-fengselet ligger i San Francisco, og huser alle Californias 600 dødsdømte som venter på å få straffen fullbyrdet. Charles Manson, Robert Kennedys morder Sirhan Sirhan og Black Panther-leder George Jackson har bodd her.

Johnny Cash opptrådte i 1969 for de innsatte i fengselet, og spilte inn plata «Live at San Quentin». Han fremførte blant annet den da nye låta «San Quentin (You've Been a Living Hell to Me)».

Fengelsmyndighetene sier nå at fengselet er utdatert, dyrt i drift og har for mange potensielle sikkerhetrisikoer sammenlignet med et moderne fengsel. Det vurderes derfor å legge ned driften, og heller legge området ut for salg til eiendommer. Til sommeren avgjøres det om de innsatte skal flyttes over til andre fengsler.

- Her er det utsikt til vannet, god tilgjengelighet til veien og stedet passer fint for pendling inn til byen, sier eiendomsmegler Joy Luck til the Guardian.

Lokale myndigheter har allerede begynt planleggingen. De ser for seg en by ved vannet, med båthavn og fergetransport for å lette trafikken over brua Golden Gate inn til San Francisco.

San Quentin ble bygget i 1852 av fanger selv, og er Californias eldste. Staten har flest mennesker i fengsel per innbygger, og holder rundt 160 000 innesperret akkurat nå. 6100 av disse sitter i San Quentin. Ingen av de kommer til å nyte godt av oppussingen av hjemmet deres.

<B>CHARLES MANSON:</B> Massemorder som ble dømt for drapet på blant annet Sharon Tate, den gravide skuespiller-kona til Roman Polenski i 1971.