Dødsdom for tsunami-drap

Kamera fanget opp hvordan Dineta Deshika kjempet mot overfallsmennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En dommer på Sri Lanka har dømt to menn til døden for å ha drept Dineta Deshika, melder BBC.

Jenta hadde akkurat unsluppet den første tsunamibølgen, som slo til i romjula 2004, da de to mennene stjal gullkjedet hennes og dyttet henne ut i vannet igjen. Liket av Dineta ble funnet da flomvannet trakk seg tilbake.

Ruwan Mapalagamage og Ajith Kumara ble fanget opp av en kameramann som befant seg i femte etasje på hus ved sjøen.

Bildene ble siden trykket i hovedstadsavisen Daily Mirror. To uker senere, 13.januar, hadde politiet sporet opp de to mennene. I første omgang ble de siktet for tyveri, men ble siden tiltalt for mord.

- Begge de to tiltalte er dømt til døden ved henging, sa en talsmann for retten i kystbyen Galle til nyhetsbyrået Reuters.

- Grusom handling

Også påtalemakten var fornøyd med utfallet av rettssaken.

- Jeg var til stede i retten og jeg er veldig glad for at det ble et rettferdig resultat, sa sjefsetterforsker Sarath Mendis til nyhetsbyrået Associated Press.

DREPTE FOR GULLJEDE: Dineti Disheka hadde akkurat overlevd den første bølgen, da hun ble angrepet av to gjerningsmenn som ville ha gullkjedet hennes. Da vannstanden hadde sunket ble liket av henne funnet. Foto: Scanpix
DREPTE FOR GULLJEDE: Dineti Disheka hadde akkurat overlevd den første bølgen, da hun ble angrepet av to gjerningsmenn som ville ha gullkjedet hennes. Da vannstanden hadde sunket ble liket av henne funnet. Foto: Scanpix Vis mer

Hun beskriver drapet på tsunami-offeret som grusomt.

- Jeg så mye forferdelig i løpet av tsunamien. Dette var en grusom handling.

Tsunamien tok livet av 35 000 innbyggere på Sri Lanka og rundt en million innbyggere ble berørt av naturkatastrofen.

Blir neppe hengt

Ifølge BBC er det lite sannsynlig at de to drapsmennene vil bli henrettet. Selv om folk dømmes til døden på Sri Lanka har det ikke vært gjennomført henrettelser der på tre tiår.

Forsvarerne for de to drapsmennene sier de vil anke dommen, fordi de mener det ikke er bevist at Deshika var i live da dyttet henne ut i vannet.

- Det ble ikke gjort noen obduksjon, sa advokat Premachandra Gamage til AP.

- Hvordan kan du dømme en mann for mord uten først å være hundre prosent sikker på at hun fremdeles var i live.