DØDSDØMT. Dødsdommen mot den svensk-iranske legen som er anklaget for spionasje er bekreftet. Dirk Waem / Belgium Out / AP / NTB scanpix
DØDSDØMT. Dødsdommen mot den svensk-iranske legen som er anklaget for spionasje er bekreftet. Dirk Waem / Belgium Out / AP / NTB scanpixVis mer

Dødsdom mot svensk-iransk lege bekreftet

Amnesty International anklager iranske myndigheter for å ha presset legen til å tilstå spionasjen ved hjelp av trusler og tortur.

Dødsdommen mot en svensk-iransk forsker som er anklaget for spionasje, er opprettholdt i Irans høyesterett.

Irans riksadvokat Abbas Jafari Dolatabadi sier at Ahmad-Reza Djalali har tilstått å ha gitt utenlandske etterretningsorganisasjoner hemmelige dokumenter om Irans atom- og forsvarsprogram, og informasjon om iranske atomforskere.

Han sier ifølge det iranske nyhetsbyrået at Djalali ga fra seg dokumentene og opplysningene i bytte mot penger og svensk statsborgerskap. Han sier ingenting om når henrettelsen skal finne sted.

Djalali, som bor i Sverige og har arbeidet i Italia og Belgia, ble pågrepet i april i fjor mens han var på besøk i hjemlandet Iran.

Amnesty International anklager iranske myndigheter for å ha presset ham til å tilstå ved hjelp av tortur og trusler.

Djalali sto i forrige uke fram på iransk TV og sa han hadde gitt opplysninger om Irans atomprogram til landets erkefiende Israel. Han er også beskyldt for å ha hjulpet israelske agenter til å drepe to iranske atomforskere.

Det er ikke noe nytt at folk som er anklaget for spionasje, tilstår på iransk fjernsyn. Fordi slike tilståelser er arrangert av iransk etterretning, er det umulig å fastslå om tilståelsene er virkelige. Men ifølge observatører har de til tider bidratt til at dødsdommer er omgjort.

(NTB)