Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsdom til tolv Ansar al-Islam-medlemmer

Krigere i Krekars gamle gruppe skal ha terrorisert Kurdistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den angivelige terrorcellen fra den kurdiske islamistiske og militante gruppa Ansar al-Islam skal ifølge dommen ha stått bak flere drap og bombeangrep i Kurdistan.

Ansar al-Islam er gruppen Mulla Krekar ledet inntil han ble arrestert i Nederland i september 2002.

Selv om store deler av organisasjonen ble utradert de første dagene av USAs invasjon av Irak, har Ansar al-Islam fått ny ledelse, organisasjon og tilstrømming av nye medlemmer etter okkupasjonen.

Gruppen mistenkes for å stå bak en mengde selvmords-, bombe-, og terroraksjoner i Kurdistan og resten av Irak de siste årene.

Ifølge terroreksperter i det velrenomerte forsvarsmagasinet Jane\'s har Ansar al-Islam nylig knyttet formelle bånd til Iraks mest kjente opprørsleder og al Qaida-leder Abu Musab al-Zarqawi gjennom et nytt opprørsnettverk kalt «Konsultasjongruppen for hellige krigere».

Nettverket er ment å samle de mange ulike sunnimuslimske opprørsbevegelsene i landet. Selv om al-Zarqawi regnes å være den mektigste lederen i nettverket, tror ekspertene forsøk på å få med seg flest mulig grupper er årsaken til at al-Qaida-lederen har holdt svært lav profil det siste halve året.

De tolv dømte Ansar al-Islam-medlemmene ble ført for retten i den kurdiske provinshovedstaden Arbil.

Cellen skal ha vært under ledelse av Zana Nusret Abdel Karim, som er blant de dødsdømte.

DØMT: De 12 medlemmene av Ansar al-Islam ble dømt til døden under en rettssak i provinshovedstaden Arbil i Nord-Irak. Foto: Scanpix
DØMT: De 12 medlemmene av Ansar al-Islam ble dømt til døden under en rettssak i provinshovedstaden Arbil i Nord-Irak. Foto: Scanpix Vis mer
EKSLEDER: Ansar al-Islam ble ledet av Mulla Krekar fram til september 2002. I dag knyttes gruppa til al-Qaida-lederen i Irak, Abu Musab al-Zarqawi.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling