Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dødsdommen var som en knyttneve rett i hjertet

Joshua Frenchs mor i TV-intervju.

TROR SØNNEN KOMMER HJEM: Kari Hilde French (60) har hatt tøffe måneder etter at sønnen Joshua (27) ble arrestert og seinere dødsdømt i Kongo. Foto. ESPEN RØST/DAGBLADET
TROR SØNNEN KOMMER HJEM: Kari Hilde French (60) har hatt tøffe måneder etter at sønnen Joshua (27) ble arrestert og seinere dødsdømt i Kongo. Foto. ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Vi har forberedt oss på dette i tre måneder. Men da det skjedde, var det som en knyttneve, sier Kari Hilde French (60) i et intervju med TV 2s «God morgen, Norge».

Joshua Frenchs mor snakket til Nils Gunnar Lie og Signe Tynning om tida siden den 27-årige sønnen ble arrestert i Kongo, og reaksjonen etter dødsdommen han og kameraten Tjostolv Moland (28) ble idømt på tirsdag.

- Kommet seg
French forteller at hun seinest hadde kontakt med sønnen i går.

- Han var sterk i stemmen; han har kommet seg etter domsavsigelsen, sier French.

Kontakten med Joshua har vært skiftende.

- De har måttet låne mobil, og det er til tider dårlig forbindelse. Som regel sender han en SMS, og så ringer jeg tilbake på nummeret han sender, sier 60-åringen.

Den ressurssterke kvinnen, som er født og oppvokst i India, var Annette Thommessens etterfølger som generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas). Samme verv har hun innehatt i livssynsorganisasjonen For Livsrett og Menneskeverd (FLM).

- Glupske ulver
Kari Hilde French redegjør for et ambivalent forhold til norske medier siden Kongo-saken sprakk i mai.

- I begynnelsen var pressen som glupske ulver, og da vet man ikke hva man skal gjøre. På domsdagen sa jeg nei til ti journalister som ville komme hjem til meg under avsigelsen, sier 60-åringen.

Hun advarer mot mediedekningens utilsiktede virkninger.

- [Aktor] Wavara har kontakter i Norge, som rapporterer til Kongo om det som sies og skrives her hjemme. Mye av det tas som sannheter i Kongo; skrives det at det spekuleres på om Joshua og Tjostolv har vært leiesoldater, blir det tolket som om de virkelig er leiesoldater.

På den annen side understreker hun at dekningen trolig har bidratt til å hjelpe de to nordmennene.

- Den massive omtalen har bidratt til å legge press på UD - som har vært fysisk til stede og hjulpet dem.

UD har hele tida hatt to representanter til stede i Kisangani. De har bl.a. bistått med advokathjelp, mat og medisiner og fulgt rettssaken fra salen.

Fornøyd med UD
- Er du sint på sønnen din? spør Tynning og Lie.

- Jeg både klandrer ham og klandrer ham ikke for det som er skjedd: Jeg klandrer ham for at han dro inn i Kongo, som er et vanskelig land. På den annen side er de to spreke unge menn med utferdstrang, som dro på guttetur - som dessverre ikke gikk så bra.

DØDSDØMT: Kari Hilde Frenchs sønn Joshua (27) og kameraten Tjostolv Moland (28) har siden mai sittet fengslet i Kisangani i Kongo. Tirsdag ble de dømt til døden etter å ha blitt funnet skyldig i en lang tiltale som bl.a. omfattet drap, drapsforsøk og spionasje. Foto: VEGAR K. VATN/SCANPIX
DØDSDØMT: Kari Hilde Frenchs sønn Joshua (27) og kameraten Tjostolv Moland (28) har siden mai sittet fengslet i Kisangani i Kongo. Tirsdag ble de dømt til døden etter å ha blitt funnet skyldig i en lang tiltale som bl.a. omfattet drap, drapsforsøk og spionasje. Foto: VEGAR K. VATN/SCANPIX Vis mer

Hun understreker:

- Det er en vanskelig situasjon for familiene - dette påvirker alle.

- Kunne myndighetene i Norge gjort mer for å hjelpe?

- Jeg er veldig fornøyd med UD - men skulle kanskje ønske at myndighetene hadde benyttet seg av andre kanaler, som f.eks. bistands- og miljøorganisasjoner. Kanskje UD, Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet kunne nedsatt ei arbeidsgruppe.

UD har erklært at de vil gjøre alt for å forhindre at dødsdommen blir eksekvert - og onsdag fikk utenriksminister Jonas Gahr Støre forsikring fra sin kongolesiske motpart Alexis Mwamba om at Joshua og Moland ikke vil bli henrettet. Samtidig fikk han signaler om at det kan bli aktuelt å la dem sone i Norge.

Sterk gudstro
Den 60-årige kvinnen, som selv har bodd fem år i Afrika, fortalte at religionen hjelper i den vanskelige situasjonen.

- Gud gir meg styrke - han er et ankerfeste utenfor meg selv, sier hun og forteller at også Joshua er sterk i troen.

French og familien sender jevnlig ned forsyninger til den fenslede 27-åringen.

- Nå har vi sendt ned en forsyning med en sjømannsprest (Knut Lyngseth, red.anm.). Han har med mat, godterier, penger og teologiske bøker, sier moren.

Opprinnelig skulle sendingen inneholde franskbøker - men de ble til slutt droppet.

- Joshuna ville ikke ha dem; kongolesiske myndigheter kunne komme til å tro at han virkelig er spion dersom de finner dem, sier French.

Tror ikke på anke
De to domfelte nordmennene anket onsdag dødsdommen til en høyere rettsinstans. Kari Hilde French har lite tro på at den første anken vil føre fram.

- Saken kommer igjen opp i Kisangani, med det samme bevisgrunnlaget. Jeg håper høyesterett i Kisangani behandler saken annerledes, sier den ressurssterke og veltalende kvinnen.

Hun avslutter:

- Jeg tror han kommer hjem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling