Settes: Den militære høyesteretten i Kinshasa har bestemt at Moland og French får en helt ny rettssak. Her settes retten da høyesteretts behandling av saken startet 30. mars.   Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
Settes: Den militære høyesteretten i Kinshasa har bestemt at Moland og French får en helt ny rettssak. Her settes retten da høyesteretts behandling av saken startet 30. mars. Foto: Tore Bergsaker / DagbladetVis mer

Dødsdommene forkastet

Høyesterett har beordret ny rettssak for Tjostolv Moland og Joshua French.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| OSLO/KINSHASA (Dagbladet): Den militære høyesteretten i Kinshasa tok i formiddag Tjostolv Moland og Joshua Frenchs anke til følge.
Det betyr at de besluttet at det skal gjennomføres en helt ny rettssak for de to dødsdømte nordmennene.

Også den nye saken skal gå i Kisangani, der de to sitter fengslet og der de to første rettssakene mot dem gikk.

-Jeg er veldig fornøyd. Høyesterett har tolket loven helt riktig. At saken nå blir sendt tilbake til Kisangani er egnentlig bare en konsekvens av loven i Kongo. Domstolen hadde ikke noe valg, sier Tjostolv Molands forsvarer André Kibambe til Dagbladet.

Nye dommere

Kibambe vet ikke når den nye rettssaken i Kisangani kan starte.

-Første steg er at domstolen oppnevner helt nye dommere i saken, sier han.

Advokaten vil heller ikke si noe om når han tror dette kan skje.

Dømmes: 3. desember i fjor var dommens dag i ankesaken til Tjostolv Moland og Joshua French. Begge ble igjen dømt til døden.
Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
Dømmes: 3. desember i fjor var dommens dag i ankesaken til Tjostolv Moland og Joshua French. Begge ble igjen dømt til døden. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Byttet ut

I rettsforhandlingene for høyesteretten 30. mars påpekte Kibambe sju saksbehandlingsfeil. Han mente at hvert av disse var nok til å sende saken tilbake til ny behandling.

Også aktoratet gikk med på at det var begått feil da saken ble behandliet i Kisangani i desember. Aktor Piere Agabo sa at det var en feil at to dommere var blitt byttet ut midt i prosessen. Dermed åpnet også han for at saken burde bli sendt tilbake til Kisangani for ny behandling.

Dagens rettsavgjørelse var sånn sett ingen stor overraskelse, og i tråd med det både forsvarerne og aktor mente burde bli utfallet.