Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsdømt fikk utsatt henrettelsen i siste minutt - for andre gang

Russel Bucklew lider av sjelden medisinsk tilstand.

UNNSLAPP HENRETTELSE: Russell Bucklew fikk tirsdag for andre gang utsatt henrettelsen. Foto: Jeremy Weis Photography via AP / NTB scanpix
UNNSLAPP HENRETTELSE: Russell Bucklew fikk tirsdag for andre gang utsatt henrettelsen. Foto: Jeremy Weis Photography via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 49 år gamle Russell Bucklew ble i 1996 dømt til dødsstraff for drapet på ekskjærestens nye kjæreste.

21. mars 1996 tok han seg inn i husvogna der Michael Sanders, ekskjæresten Stephanie Rays nye kjæreste, bodde, og skjøt og drepte ham foran Ray. Han skjøt også mot Rays seks år gamle sønn, men bommet.

Han kidnappet og voldtok Ray, og ble seinere pågrepet etter en skuddveksling med en politimann.

Utsatt henrettelse

I 2014 var Bucklew bare noen minutter fra å bli henrettet, men henrettelsen ble utsatt fordi Buclew lider av en sjelden medisinsk tilstand kalt cerebrale kavernøse malformasjoner.

49-åringen har som følge av det misdannede blodårer, samt blodfylte svulster i nesa og halsen.

De som har arbeidet for å utsette dødsstraffen har argumentert med at å gi ham giftsprøyta vil føre til blødninger og kvelning, og at det i sin tur vil føre til en «grusom og uvanlig straff».

Bucklews advokat har advart mot at et er en «meget betydelig risiko» for at den dødelige injeksjonen kan føre til en «grusom» og «uhyggelig» død.

I forbindelse med den planlagte henrettelsen i 2014 sendte Høyesterett saken tilbake til en lavere føderal rettsinstans for ny behandling.

Men ankedomstolen nektet å stoppe henrettelsen av Bucklew, og ny henrettelsesdato ble satt: 20. mars.

- Vil være torturliknende

Igjen måtte Høyesterett ta stilling til Bucklews sak. I anken til Høyesterett ble det lagt vekt på de medisinske scenarioene som er skissert.

- De høysensitive svulstene kan lett briste og blø. Når han strever med å puste under henrettelsen vil Buclews halssvulst trolig briste. Bucklews henrettelse vil sannsynligvis være grusom og smertefull, langt forbi den smerten som forbindes med prosessen ved en vanlig dødelig injeksjon, het den i anken, ifølge news.com.au.

Også noen menneskerettighetsorganisasjoner har talt Bucklews sak. I et brev forrige uke skrev the American Civil Liberties Union at å henrette Bucklew «vil være ekstremt, torturliknende og i strid med den amerikanske og internasjonal lov som forbyr tortur, grusom, inhuman eller nedverdigende behandling eller avstraffelse».

Bucklews forsvarer, Cheryl Pilate, har bedt om at dersom dødsstraffen skal fullbyrdes, som bør det skje ved bruk av dødelig gass i stedet for en giftsprøyte.

Men nå har Høyesterett igjen utsatt Bucklews henrettelse i siste liten, og dermed gjenstår det å se om myndighetene igjen vil forsøke å få 49-åringen henrettet, skriver nyhetsbyrået AP.

Mislykket henrettelse

Kanskje har høyesterett det mislykkede henrettelsesforsøket av 61 år gamle Doyle Lee Hamm i bakhodet.

I februar skulle han henrettes for drapet på en motellansatt under et ran i 1987.

Henrettelsen var mislykket. For da Hamm ble ført inn på dødscella for å få giftsprøyta, gikk det meste galt. Han var inne på dødscella i to og en halv time før henrettelsen ble stanset.

Årsaken skal være at personen som skulle sette giftsprøyta ikke lyktes i å få den inn i åra til Hamm.

Hamms forsvarer, som lenge hadde argumentert for at å ta livet av hans klient med giftsprøyte ville være en «grusom og uvanlig straff, fordi Hamms blodårer er alvorlig skadet som følge av kraft og «årevis med intravenøs narkotikabruk», omtalte henrettelsesforsøket som «verre enn fryktet».

«Under henrettelsen lå Doyle der og ba om at de skulle lykkes på grunn av smerten, og han kollapset da de tok ham av tralle, skrev forsvarer Bernhard Harcourt, som felte følgende dom over henrettelsesforsøket:

«Dette var åpenbart en mislykket henrettelse, som bare presist kan beskrives som tortur».

Hamm har i ettertid bedt om at dødsstraffen mot ham frafalles, som følge av det mislykkede forsøket i februar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!