Dødsdømt for sex med muslim

Den tyske forretningsmannen Helmut Hofer (54) er dømt til døden i Iran. Grunn: Han skal ha hatt et seksuelt forhold til en 26 år gammel muslimsk kvinne. Tysklands utenriksminister Klaus Kinkel (bildet) kjemper nå en fortvilt kamp for å redde sin landsmann fra å bli steinet til døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mannen, den 54 år gamle forretningsmannen Helmut Hofer, ble mandag i uka som gikk dømt til døden av en iransk domstol. Han ble kjent skyldig i å ha hatt sex med en 26 år gammel muslimsk kvinne. Selv hevder mannen at de to aldri har hatt seksuelll omgang. Kontakten har begrenset seg til ett enkelt kyss.

«Kvalifisert organ»

Mahmoud Mohammadi, som er talsmann for det iranske utenriksdepartementet, uttaler i dag til nyhetsbyrået AP at Hofer ble dømt av et kvalifisert juridisk organ i samsvar med de regler som gjelder i Iran. Han antydet likevel at dommen kan ankes. - Denne saken vil gå gjennom de normale prosedyrene, hevder han.

Anke

I praksis vil det si at dømmen blir anket til høyesterett. Denne rettsinstansen er den eneste som har makt til å omgjøre en slik dom. Hofer har allerede apellert dommen.

Irans presteskap styrer fremdeles i Ayatolla Khomenis ånd, men landets nye president Seyed Khatami regnes som mer liberal og vest-vennlig. Det er ham den tyske utenriksministeren setter sin lit til i kampen for å redde Hofers liv.

Streng lov

I den strengt religiøse loven heter det at dødsstraff kan utstedes når kvinnen er gift eller har blitt voldtatt. Hofer ble dømt for «Zenaye Mohsene» - sex med en gift kvinne eller sex med en muslimsk kvinne - likegyldig om hun er gift eller ikke. Sex med en muslimsk kvinne kan medføre dødsstraff for ikke-muslimen. I dette tilfellet slapp den 26 år gamle kvinnen med piskeslag. Hadde hun vært gift, hadde hun trolig måttet bøte med livet.

Det er ikke kjent om Helmut Hofer er gift. Er han det, kan det få negativ betydning for ham i en eventuell ankesak.

Steining

Dersom høyesterett bekrefter dommen, vil Hofer etter alt å dømme bli steinet til døde. Dette er den vanlige formen for henrettelse for slike forbrytelser i Iran.

Tysklands utenriksminister Klaus Kinkel er ikke nådig i sin karakteristikk av dommen.

- Denne dommen blir verken forstått i Tyskland eller i resten av verden, sier han til nyhetsbyrået Reuter.

Belastning

Saken er en svært stor belastning på det allerede anstrengte forholdet mellom Tyskland og Iran. I fjor slo en tysk domstol fast at iranske myndigheter sto bak en terroraksjon i Berlin i 1992. Det tyske næringslivet har derimot vært svært tilbakeholdne med å støtte straffetiltak mot landet. Iran er en viktig handelspartner for tyskerne, og samlet er tysk industri den største utenlandske investoren i landet.

<B>REDNINGSMANN?</B> Irans nyvalgte president Seyed Mohammed Khatami regens for å være forholdsvis liberal, med et åpnere sinn overfor Vesten enn tidligere iranske ledere. Kan han redde Helmut Hofer fra å bli steinet til døde?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer