Dødsdømt i Norge - reddet i Tyskland

For to år siden fikk kreftsyke Bente Høvik (46) dødsdommen av norske leger. Men alenemoren nektet å gi opp livet. En ti år gammel ukebladreportasje førte henne til en spesialist i kirurgi i Tyskland. I dag er kreftsvulsten fjernet, og Bente er frisk og i full jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg fikk beskjed om at hvis det var noe jeg ville gjøre i livet, burde jeg gjøre det nå. Jeg hadde ikke lenge igjen å leve. De sendte meg hjem for å dø, sier Bente.

Den over sju centimeter store kreftsvulsten i tynntarmen hadde viklet seg rundt hovedpulsåren.

Operert

- Jeg følte meg skikkelig oppblåst, hadde vondt for å puste. Det var som om jeg hadde magen oppunder haka. På legevakta sa de først at jeg sikkert bare var premenstruell. Men jeg visste at noe var galt. I over et år hadde jeg vært plaget av diaré, sier Bente, som ikke slo seg til ro med legens ufarlige diagnose.

Noen dager seinere lå hun på operasjonsbordet på Rikshospitalet. Et arr fra brystbeinet og ned til navlen forteller at kirurgene åpnet henne, men at svulsten aldri ble fjernet.

- De var redde jeg skulle dø på operasjonsbordet, sier Bente, som i kveld står fram med sin historie i «Helserefleks» på NRK.

Da Bente våknet opp fra narkosen, og en lege røsket henne i armen og sa: «Dette ser ikke bra ut,» skjønte hun alvoret.

- Jeg fikk ikke sagt noe mer før han forsvant ut døra, men tenkte: «Nå har jeg fått kreft.» Under legevisitten dagen etter, spurte jeg fortvilet om det ikke var noen i hele verden som kunne hjelpe meg. Beklager, men nei, var svaret jeg fikk, sier Bente.

- Jeg følte meg veldig aleine, visste at jeg sto foran mitt livs tøffeste kamp, og at jeg ble nødt til å kjempe den alene, uten hjelp fra norske leger. Derfor ba jeg om å få sykejournalen min på engelsk, sier Bente.

Tok opp lån

En telefonsamtale med en venninne, en ukebladreportasje og et lån på 200000 kroner, ble redningen.

En spesialist i kirurgi ved et kommunalt sykehus i Hammelburg i Tyskland kunne vise til svært gode resultater på en bestemt cellegiftbehandling. Etter å ha vurdert Bentes sykehistorie, mente dr. Hewart Müller at Bentes sjanse for helbredelse var svært god.

- Jeg følte at jeg var i ferd med å få livet mitt tilbake, sier Bente.

- Det er helt utrolig. På to måneder var det blitt en centimeters klaring til pulsåren, og svulsten var krympet tre centimeter. I juli fjernet de hele svulsten, sier Bente.

I dag er Bente i full jobb. Jevnlige kontroller forsikrer henne om at det ikke er tegn til kreftceller i kroppen hennes.

- Da jeg spurte legene her hjemme til råds før tysklandsturen, svarte de at metoden var gammeldags og at jeg burde glemme hele reisen, sier Bente.

Bente har nå en søknad inne hos Rikstrygdeverket for å få refundert kostnadene. Åtte måneder er gått uten at hun har fått en eneste tilbakemelding på søknaden sin.

<B>SKULLE DØ:</B> En tysk lege ble redningen for kreftsyke Bente Høvik (46). Her hjemmme hadde norske leger gitt henne dødsdommen.