BLE DØMT TIL DØDEN: Asia Bibi er frikjent etter først å ha blitt dømt til døden for blasfemi.
BLE DØMT TIL DØDEN: Asia Bibi er frikjent etter først å ha blitt dømt til døden for blasfemi.Vis mer

Religion i Pakistan

Dødsdømt kristen frikjent for blasfemi i Pakistan: - Slipper de meg virkelig ut?

Den kristne kvinnen er frikjent etter at hun ble dømt for å ha fornærmet profeten Muhammed.

Ni år etter hun ble idømt dødsstraff for blasfemi, er Asia Bibi nå frikjent.

Pakistans høyesterett har snudd i saken om Bibi, som i 2010 ble beskyldt for å ha fornærmet profeten Muhammed i en konflikt med naboene sine.

Bibi er fremdeles i fengsel, men blir satt fri når fengselet mottar frifinnelsespapirene. Hun var heller ikke til stede da frifinnelsen ble offentliggjort, men ga en kommentar fra fengselet.

- Jeg kan ikke tro det jeg hører. Blir jeg satt fri nå? Slipper de meg virkelig ut?, sier hun ifølge BBC på telefon til nyhetsbyrået AFP.

Skulle utføres i 2015

Den kristne gårdsarbeideren, en 47 år gammel firebarnsmor, ble derfor dømt til døden ved henging for blasfemi i 2010.

Konflikten oppsto ifølge The Guardian etter at hun tok en slurk vann fra et beger hun hadde hentet til nabokvinnene hun jobbet med på en varm dag. De kvinnelige gårdsarbeiderne sa at de ikke lenger kunne bruke koppen fordi Bibi hadde rørt den, og fordi hennes tro gjorde den uren. Ifølge påtalemyndigheten krevde kvinnene at Bibi skulle konvertere til islam, og at hun deretter hadde kommet med fornærmende kommentarer om profeten Muhammed.

Hun ble seinere banket opp i hjemmet sitt av flere som mente hun hadde drevet med blasfemi. Hun ble pågrepet etter en politietterforskning.

Hun har hele tiden sagt at hun ikke har gjort noe galt, men ifølge BBC har hun tilbrakt det meste av tida bak murene i isolasjon.

Bibi anket dommen i oktober 2014. Dødsstraffen ble likevel stående, og ifølge Tribune skulle dødsstraffen utføres i juli 2015. Bibi fikk likevel en ny høring, men først tre år seinere, hvor tre dommere hørte anken.

Høringen varte nesten to timer og tre kvarter, hvor både påtalemyndigheten og forsvarer presenterte synene på saken.

Demonstrasjoner i kjølvannet av frifinnelsen

Retten offentliggjorde dommen onsdag morgen, tre uker etter at de bestemte seg.

Offentliggjøringen ble forsinket på grunn av flere trusler fra blasfemitilhengere.

- Dommen er satt til side, og hun kan løslates, heter det i dommen.

Dommerne påpekte at det ikke finnes håndfast bevis for at Bibi har gjort noe galt. De tre vitnene som kom, presenterte ifølge tilhørerne motsigende historier.

Det foregår nå demonstrasjoner mot frifinnelsen i flere pakistanske byer, med rapporter om sammenstøt med politiet. Området hvor Pakistans høyesterett holder til har blitt sperret av politiet, og paramilitære styrker har blitt leid inn for å holde opprørerne unna retten.