Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsdømt løslatt etter 28 år

Walter Ogrod (55) ble fredag løslatt etter å ha tilbragt 28 år av livet i fengsel feilaktig dømt for drapet på ei 4 år gammel jente i Philadelphia.

FRI MANN: Walter Ogrod er løslatt etter å ha sonet feilaktig 28 år i fengsel for drapet på ei 4 år gammel jente. Foto: Pennsylvania Department of Corrections via AP
FRI MANN: Walter Ogrod er løslatt etter å ha sonet feilaktig 28 år i fengsel for drapet på ei 4 år gammel jente. Foto: Pennsylvania Department of Corrections via AP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg er lei meg for at det tok oss 28 år å lytte til det Barbara Jean forsøkte å fortelle oss: At du er uskyldig, og at ordene i tilståelsen din kom fra etterforskere i Philadelphia-politiet, og ikke deg, sier aktor Carrie Wood i en pressemelding, ifølge AP.

Siden 1996 har han sittet og ventet på dødsstraff for drapet på Barbara Jean Horn (4) i 1988. Men fredag ble han løslatt etter at påtalemyndigheten konkluderte med at det var svært sannsynlig at han aldri utførte drapet melder The Philadelphia Inquirer.

- Glad og lettet

- Han er veldig glad og lettet for å være ute av fengselet. Han er veldig sliten, sier advokaten hans, James Rollins, ifølge nyhetsbyrået.

Han opplyser at Ogrods første stopp etter at han slipper ut vil være en grillfest hos en slektning.

Ogrod, som sonet i et fengsel i Phoenix, skal ha vært syk med coronavirus, men blitt frisk igjen. Fredag ettermiddag ble han, ifølge The Philadelphia Inquirer møtt av en gruppe på titalls venner og slektninger. Han ga broren en klem og ble så overveldet av følelser at han måtte holde seg fast i en parkert bil.

Ogrods advokat sier at politiet presset fram en falsk tilståelse fra ham. Informanter i fengselet skal også ha fabrikkert uttalelser fra ham. Øyenvitner som så en mann legge liket av den unge jenta i en pappeske, beskriver en mann som ikke likner på Ogrod. Både påtalemyndigheten og Ogrods forsvarer er dessuten enige om at det ikke finnes noe teknisk bevis som knytter Ogrod til drapet.

Funnet i pappeske

Barbara Jean Horn ble funnet i en pappeske på fortauet noen hundre meter fra der hun bodde i juli 1988. Ogrod, som var 23 år gammel den gangen, bodde i nærheten. Men først fire år seinere ble han arrestert for drapet.

Den første rettssaken endte med at saken måtte prøves på nytt etter at et jurymedlem kunngjorde at han ikke var enig i juryens beslutning om å finne Ogrod uskyldig akkurat samtidig som juryformannen var i ferd med å lese opp beslutningen.

I den andre rettssaken i 1996 ble han funnet skyldig og dømt til døden. Imidlertid er det lite sannsynlig at han faktisk noensinne ville blitt henrettet. Pennsylvania har bare henrettet tre personer siden 1970-tallet. Den forrige henrettelsen skjedde i 1999.

Teknisk sett risikerer Ogrod fortsatt en tredje rettssak, men påtalemyndigheten har varslet at de ikke er interessert i dette.

Det er ikke kjent om politiet har en ny mistenkt i saken.

FIKK DØDSSTRAFF: Dylann Roof den første personen til å få dødsstraff for hatkriminalitet i tråd med føderal lovgiving. Her snakker et av ofrenes brødre ut etter dommen. Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!